fbpx
aloes na odporność

W sezonie zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na zwiększoną kapryśność natury, a wirusy otaczają nas z każdej strony, szczególnie istotne jest zadbanie o nasz naturalny system odpornościowy. Zwrócić należy uwagę na odpowiednią dietę, aktywność fizyczną, poziom stresu czy przebywanie codziennie na świeżym powietrzu. Można jednak dodatkowo wzmocnić układ immunologiczny, włączając do naszego jadłospisu odpowiednie rośliny wspierające odporność. Jakie rośliny szczególnie wzmacniają system immunologiczny?

Wzmacniający aloes

To prawdziwa skarbnica substancji, które działają stymulująco na pracę układu odpornościowego. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, pomaga także w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, co ma ogromny wpływ na odporność. Dzięki zawartości witamin, w tym tych będących silnymi przeciwutleniaczami, przeciwdziała procesom starzenia oraz wielu chorobom, także nowotworowym.

Aloes możemy przyjmować w formie soku, syropu, jako dodatek do sałatek czy koktajli. Ciekawym produktem jest też miód aloesowy, który możemy sporządzić poprzez zmieszanie miąższu aloesu z miodem, delikatne podgrzanie i przecedzenie do słoika.

Rośliny wspierające odporność – Jeżówka purpurowa

Jeżówka (Echinacea purpurea) jest źródłem związków aktywnych, które skutecznie pobudzają układ odpornościowy. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Może również skracać czas przeziębienia. Jest jedną z najlepiej przebadanych roślin pod kątem pozytywnego wpływu na układ immunologiczny. Z badań wynika, że związki aktywne zawarte w jeżówce zwiększają proces fagocytozy (wychwytywania i niszczenia patogenów przez komórki układu odpornościowego), a także pobudza białe ciałka krwi do wydzielania interferonów, substancji działających przeciwwirusowo.

Możemy ją przyjmować w postaci naparów, nalewek, odwarów czy kapsułek. Po cyklu kuracji jeżówką, należy zrobić 2-3 tygodniową przerwę. Przed jej stosowaniem warto poradzić się lekarza, gdyż z powodu silnego oddziaływania na układ odpornościowy, dla części osób może być niewskazana.

Przeciwzapalny imbir

Pobudza do działania system immunologiczny, rozgrzewa, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji gardła.

Możemy go spożywać w postaci świeżej i sproszkowanej, jako dodatek do potraw, w formie herbatek, naparów, nalewek czy gotowych preparatów. Należy pamiętać, że jest on rośliną dość ostrą, więc dla niektórych osób może nie być wskazany.

 

Żeń-szeń

Występujące w korzeniu żeń-szenia ginsenozydy wzmacniają działanie limfocytów T, które odpowiedzialne są za niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych. Żeń-szeń poprawia wydolność organizmu, zwiększa produkcję przeciwciał, pomaga też walczyć ze stresem, który jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na naszą odporność.

Ze względu na silne oddziaływanie na organizm, dotyczy go także sporo przeciwwskazań, dlatego przed kuracją żeń-szeniem należy zawsze poradzić się lekarza.

Czarny bez

Jedna z roślin najczęściej stosowanych przy przeziębieniach. I bardzo słusznie. Zawiera dużo flawonoidów, antocyjanów i garbników, które skutecznie przeciwdziałają chorobom i skracają czas ich trwania. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, napotne i przeciwbólowe.
Możemy go spożywać w postaci naparów, soków lub syropów z kwiatów bzu, uważać jednak należy na owoce czarnego bzu, które można spożywać jedynie po obróbce termicznej, w innych przypadku możemy się zatruć.

Nagietek lekarski

Najlepiej znany ze swoich funkcji wspomagających regenerację naskórka, jest też wartościową rośliną wpływającą korzystnie na nasz system odpornościowy. Dzięki zawartości flawonoidów, saponin i karotenoidów, wzmacnia organizm, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i grzybobójczo.

Wypicie naparu z kwiatów nagietka pomoże nam się także zrelaksować i zwiększy odporność organizmu na stres.

Rośliny wspierające odporność – dzika róża

Owoce dzikiej róży stanowią bardzo bogate źródło witaminy C, zawierają też witaminę A, E, K i witaminy z grupy B, flawonoidy i garbniki. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ odpornościowy, mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wspomagają organizm w walce z przeziębieniem. Preparaty z dzikiej róży polecane są przy osłabieniu, przesileniu wiosennym, gdyż wzmacniając organizm, zwiększają jego siły do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Kurkuma

Przyprawa o uznanych właściwościach prozdrowotnych, która wchodzi w skład przyprawy curry. Dzięki zawartości kurkuminy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, wzmacniające system immunologiczny, może także wspomagać organizm w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.

Warto często dodawać ją do potraw, najlepiej w obecności pieprzu czarnego, który w znaczny sposób zwiększa jej przyswajalność przez organizm.

Czystek

Dzięki dużej zawartości polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami, skutecznie wspiera układ odpornościowy, może zapobiegać chorobom nowotworowym, przeciwdziałać stanom zapalnym oraz ogólnie wzmacniać organizm.

Z suszonych liści czystka możemy przygotować napar, który można spożywać dwa razy dziennie dla poprawienia ogólnej kondycji organizmu.