fbpx
Na pytanie jak wzmocnić odporność organizmu, proponujemy czosnek, oregano, jeżówkę

Przełom pór roku sprzyja obniżonej odporności. Łatwiej złapać infekcję bakteryjną lub wirusową. Osoby, które skarżą się na częste przeziębienia powinny, oprócz leczenia dokuczliwych objawów choroby, zainteresować się środkami wzmacniającymi w naturalny sposób odporność organizmu. Dzięki temu będą chronione przed nawrotami nieprzyjemnych objawów. Jak wzmocnić odporność organizmu? Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Czym jest odporność organizmu?

Układ odpornościowy to złożony mechanizm obronny, stanowiący naturalną barierę chroniącą nas przed atakiem rozmaitych chorób. Składa się z grasicy, śledziony, węzłów chłonnych, migdałków i szpiku kostnego.

Przychodząc na świat mamy wrodzoną odporność organizmu – tzw. odporność nieswoistą, a w trakcie życia budujemy odporność swoistą, czyli nabytą. To właśnie na tę drugą mamy duży wpływ i warto o nią szczególnie dbać.


Przyczyny spadku odporności

Co wpływa na spadek odporności organizmu?

1. Stres

Przewlekły stres jest czynnikiem, który znacząco wpływa na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Długotrwałe zmęczenie, nerwowy tryb życia, stresująca praca czy problemy w życiu osobistym mogą sprawić, że będziemy czuli się coraz gorzej i będziemy bardziej podatni na zachorowanie. Nadmiar stresu powoduje produkcję hormonów, które negatywnie wpływają na układ immunologiczny.

Inaczej działa stres krótkotrwały, który może mobilizować siły obronne organizmu. Często jednak zdarza się, że po ustąpieniu krótkiej reakcji stresowej, następuje jeszcze większe osłabienia układu odpornościowego.

2. Nieodpowiednia ilość snu

Jak zwiększyć odporność? Aby utrzymać nasz organizm w dobrej formie należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wartościowego snu. W jego czasie następuje regeneracja całego organizmu, również układu odpornościowego, który ma po takim wypoczynku więcej sił na walkę z zarazkami.

3. Niedobory witamin i składników mineralnych

Na odporność organizmu wpływ mają niedobory określonych elementów. Mowa tu przede wszystkim o niedoborach magnezu, cynku, żelaza i selenu, a także witamin z grupy B, które wzmacniają pracę naszego układu nerwowego i zwiększają odporność na stres. Bardzo istotne są też witaminy A, E i C, będące silnymi przeciwutleniaczami, zwiększającymi siły obronne organizmu.

Jak zwiększyć odporność? Odżywiaj się właściwie - jedz odpowiednie produkty4. Nieprawidłowa dieta

Niewłaściwa dieta z jednej strony nie będzie nam dostarczać odpowiedniej ilości substancji odżywczych, a z drugiej może „zaśmiecać” nasz organizm szkodliwymi produktami żywnościowymi.

5. Brak aktywności fizycznej

Regularna aktywność fizyczna przeciwdziała negatywnym skutkom przewlekłego stresu, zwiększa naszą odporność na nerwowe sytuacje, oraz pozytywnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie.

6. Niektóre schorzenia

Wśród chorób, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz system odpornościowy występują m.in. choroby autoimmunologiczne, cukrzyca, mononukleoza, alergie, AIDS, zaburzenia odżywiania, anemia, stany zapalne, choroby nowotworowe.


Objawy spadku odporności organizmu

Jak podnieść odporność? Na przkład jedz awokado, które jest doskonałe właśnie na odpornośćNajbardziej oczywistym objawem obniżonej odporności organizmu jest oczywiście większa częstotliwość zachorowań. Istnieją jednak również inne czynniki, na które warto zwrócić uwagę, a należą do nich:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • częste afty i zajady w kącikach ust, nawracająca opryszczka,
  • nadmiernie sucha skóra i problemy skórne,
  • kłopoty z układem pokarmowym,
  • gorsza pamięć i koncentracja,
  • nawracające bóle głowy,
  • spowolniona przemiana materii, kłopoty z chudnięciem,
  • wypadanie włosów, łamliwość paznokci.

Jak wzmocnić odporność organizmu?

1. Wysypiaj się!

7-8 godzin nieprzerwanego snu na dobę to dobre wzmocnienie dla naszego organizmu.

Jak zwiększyć odporność? Wysypiaj się! Sen na odporność jest najlepszy

2. Jedz zdrowo!

Zadbaj o urozmaiconą dietę, bogatą w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chudy nabiał, zdrowe tłuszcze.

3. Ograniczaj sytuacje stresowe!

Zastanów się, co możesz zmienić w swoim życiu, żeby zmniejszyć swoje narażenie na stres. Wzmacniaj organizm fizycznie i psychicznie. Poznaj metody radzenia sobie ze stresem, np. techniki relaksacyjne, jogę czy medytację.

4. Wprowadź regularną aktywność fizyczną!

Nie dość, że rozładuje twoje napięte nerwy, to jeszcze uodporni organizm na kolejne dawki stresogennych zdarzeń. W tym obszarze możliwości są prawie że nieograniczone. Możesz zacząć chodzić na siłownię, na basen, fitness, aerobic, różnego typu zajęcie taneczne, squash, crossfit, czy wreszcie bardziej egzotyczne, takie jak taichi, joga, czy nawet treningi sztuki walki.Jak podwyższyć odporność naszych organizmów? Pamiętaj o aktywności fizycznej!

5. Staraj się spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu!

Spacer przy różnorodnej pogodzie to najlepsza metoda na zahartowanie organizmu. Pamiętaj tylko o dobraniu odpowiedniego ubrania.

6. Spędzaj czas z rodziną i przyjaciółmi!

Pielęgnowanie więzi bardzo pozytywnie wpływa na naszą psychikę, a ma ona ogromny wpływ na system odpornościowy.


Jak zwiększyć odporność organizmu? Twoje starania wesprze odpowiednia dieta

Jak wzmonić nasz organizm i jego odporność? Zdrowa dieta jest odpowiedziąNa pewno spotkaliście się z powiedzeniem „Jesteśmy tym, co jemy”. Dlatego jedną z kluczowych odpowiedzi na pytanie „Jak podnieść odporność organizmu?” jest… dieta! Kiedy musimy wzmocnić pracę naszego układu immunologicznego, warto zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. Dieta na odporność nie różni się bardzo od ogólnych zasad zdrowego żywienia, powinniśmy pamiętać więc o kilku zasadach.

  • Jedzmy regularne, urozmaicone posiłki, bogate w warzywa i owoce, będące bardzo bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
  • Nie zapominajmy o śniadaniach.
  • Wybierajmy produkty z pełnego ziarna, bogate w błonnik i składniki mineralne (pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, brązowy ryż, grube kasze, nieprzetworzone płatki zbożowe).
  • Pamiętajmy o piciu odpowiedniej ilości płynów, z przewagą wody.
  • Zrezygnujmy z dań przetworzonych, fast foodów, słodyczy, cukru, używek.
  • Zadbajmy o odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów (ryby morskie, oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, ziarna, awokado).
  • Dostarczmy sobie wartościowego białka (chudy nabiał – zwłaszcza fermentowane produkty mleczne, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych).
  • Pamiętajmy o kiszonkach, które stanowią dobre źródło probiotycznych bakterii, wspierających pracę układu odpornościowego.

Jak wzmocnić odporność, czyli na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?

Istnieje wiele naturalnych produktów, które w łagodny sposób sprawią, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Czosnek jest jedną z lepszych odpowiedzi na odporność organizmuCzosnek pospolity jest najpopularniejszym „naturalnym antybiotykiem” dzięki wszechstronności zastosowań. Czosnek zawiera allicynę – substancję przeciwbakteryjną. Istnieje szereg przepisów z wykorzystaniem czosnku, które mają na celu zwalczanie różnych chorób.

Jeśli chcemy wzmocnić odporność organizmu, czosnek należy spożywać w formie surowej. Wystarczą dwa ząbki czosnku dziennie. Można skorzystać również z przepisów z medycyny ludowej i pić gorące mleko z czosnkiem i miodem.

Popularnym przepisem jest też nalewka z czosnku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu: 350 g świeżego czosnku utrzeć w moździerzu i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Przenieść do odpowiedniego naczynia, dobrze zamknąć, postawić w ciemnym i chłodnym miejscu – najlepiej w piwnicy na ok. 10 dni. Przefiltrować, przenieść np. do słoika, ponownie pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. 5 dni. Nalewkę należy spożywać 3 razy dziennie – na początku stosujemy 1 kroplę nalewki do śniadania, 2 do obiadu, 3 do kolacji , następnego dnia 4 do śniadania, 5 do obiadu, 6 do kolacji itd., aby docelowo spożywać 25 kropli nalewki. Kurację można przeprowadzać raz w roku.

Syrop z czosnku, cebuli i cytryny
Główkę czosnku i cebulę drobno siekamy, mieszamy z sokiem wyciśniętym z całej cytryny, dodajemy łyżkę miodu.

Oregano zwiększa nasza odpornośćOregano jest powszechnie stosowane jako przyprawa, która nadaje daniom charakterystycznego smaku. Warto zwrócić uwagę, że oregano jest nie tylko dodatkiem do potraw, ale również ziołem, które wykazuje silne właściwości lecznicze. Jest źródłem karwakrolu i tymolu.

Olejek z oregano pomaga oczyścić organizm z wielu grzybów, bakterii i wirusów. Pomaga odbudowywać naturalną florę bakteryjną jelit, w związku z czym wzmacnia odporność organizmu.

Olejek z oregano możemy zrobić samodzielnie, potrzebne do tego będą:
– świeże liście i łodyżki oregano
– olej bazowy (np. słonecznikowy)
Oregano należy umieścić w czystym słoiku i zalać olejem bazowym. Słoik umieścić w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Zostawić w gorącej kąpieli na ok. pół godziny. Wyciągnąć i pozostawić w słonecznym miejscu na ok. 2 tygodnie. Potem należy przefiltrować olej i przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak podnieść odportność naszych ciał? Odpowiedzią jst echinacea, czyli jeżówka pospolitaJeżówka purpurowa była znaną i cenioną rośliną leczniczą stosowaną przez plemiona indiańskie. Dzisiaj ponownie odkrywa się jej właściwości. Jako surowiec farmaceutyczny stosowany jest jej korzeń i ziele.

Ekstrakt z jeżówki wykazuje działanie przeciwbakteryjne, immunostymulujące, przeciwgrzybicze oraz przeciwbólowe. Flawonoidy i glikozydy obecne w jeżówce działają przeciwzapalnie – hamują wydzielanie histaminy i prostaglandyn. Jeżówka purpurowa jest też cennym źródłem antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki i chronią białka i kwasy nukleinowe przed uszkodzeniem.

W medycynie ludowej z jeżówki przygotowuje się napary, nalewki, maceraty, soki i maści.

Do przygotowania nalewki potrzebujemy 100 g zmielonego korzenia lub ziela jeżówki i 500 ml wódki. Jeżówkę należy zalać alkoholem, naczynie dobrze zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu. Przechowywać przez dwa tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając, a następnie przefiltrować.

Jeżówkę możemy również przyjmować w formie tabletek lub syropu.

Jeśli już dopadnie nas choroba, jeżówka będzie dobrym wspomagaczem. Pomoże obniżyć gorączkę i przyniesie ulgę w bólu. Składniki w niej zawarte stymulują bowiem makrofagi do fagocytozy (czyli „pozbycia się chorobotwórczych mikrobów”).


Jak zwiększyć odporność organizmu – podsumowanie

Kiedy wszyscy dookoła zaczynają kichać i kaszleć, a w mediach straszą nas rozprzestrzeniającymi się wirusami, warto zadbać o odpowiednią profilaktykę. Lepiej wszak zapobiegać, niż leczyć.

Jeśli zatroszczymy się o siebie, będziemy odpowiednio się odżywiać i prowadzić zdrowy styl życia, będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, nie narażając na nieprzyjemne objawy chorób.