fbpx

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Sezon na dynię trwa, warto więc skorzystać z okazji i przygotować pyszną, aromatyczną zupę z dyni. Nigdy nie smakuje tak dobrze jak teraz :-). Składniki: – 500g obranej dyni – 200g ziemniaków – 60g cebuli – 2 ząbki czosnku – 1 pomidor – 60ml mleczka kokosowego – 250ml bulionu – 1 łyżka masła – ulubione…

Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Często Pacjenci pytają mnie o zdrowsze wersje przekąsek na imprezę. Ciasto francuskie może nie jest produktem idealnym, ale w zestawieniu ze szpinakiem, czosnkiem i sera feta prezentują się już całkiem dobrze :-). Składniki: – 2 opakowania ciasta francuskiego – 1 opakowanie mrożonego szpinaku – 1 opakowanie sera feta – 4 ząbki czosnku – sól, pieprz,…

Sałatka z warzywami i serem feta

Koniec października to ostatnie dni, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Oczywiście w późniejszych miesiącach na straganach znajdziemy również dużo świeżych sałat, pomidorów czy papryki, ale ich smak nie jest już tak bogaty jak teraz, a i wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Skorzystajmy z tych ostatnich dni i przyrządzajmy więcej sałatek warzywnych. Dzisiaj w…

5 zdrowych produktów na wrzesień

Jedną z podstaw zdrowej diety jest włączenie do jadłospisu produktów sezonowych, najlepiej takich, które jeszcze dodatkowo pokonały jak najmniej kilometrów od miejsca zbioru. Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, ponieważ prawdą jest, że im krócej były przechowywane i przewożone, tym więcej w nich witamin i składników odżywczych. Na jakie produkty szczególnie warto zwrócić uwagę układając…

Dieta łatwostrawna – produkty zalecane + przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy produkty zalecane, dopuszczalne w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w przypadku takiej rodzaju diety, jaką stanowi dieta łatwostrawna. Warto jednak na bieżąco obserwować organizm, gdyż są to tylko zalecenia ogólne, które mogą się różnić w zależności od konkretnego pacjenta. Dieta łatwostrawna a produkty zbożowe + chleb pszenny, bułki jasne, mąka pszenna, orkiszowa, drobne kasze,…

Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Dieta lekkostrawna to odmiana odżywiania podstawowego, stosowanego w przypadku ludzi zdrowych, która często używana jest przy wystąpieniu wielu początkowych objawów chorobowych, także w zakładach leczniczych. Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować? Generalnie dieta lekkostrawna jest stosowana jako pierwsza, początkowa dieta po przyjęciu chorego do szpitala, zanim zostanie postawione rozpoznanie i ustalona dieta właściwa. Dieta…