5 zdrowych produktów na wrzesień

Jedną z podstaw zdrowej diety jest włączenie do jadłospisu produktów sezonowych, najlepiej takich, które jeszcze dodatkowo pokonały jak najmniej kilometrów od miejsca zbioru. Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, ponieważ prawdą jest, że im krócej były przechowywane i przewożone, tym więcej w nich witamin i składników odżywczych. Na jakie produkty szczególnie warto zwrócić uwagę układając…

Dieta łatwostrawna – produkty zalecane + przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy produkty zalecane, dopuszczalne w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w przypadku takiej rodzaju diety, jaką stanowi dieta łatwostrawna. Warto jednak na bieżąco obserwować organizm, gdyż są to tylko zalecenia ogólne, które mogą się różnić w zależności od konkretnego pacjenta. Dieta łatwostrawna a produkty zbożowe + chleb pszenny, bułki jasne, mąka pszenna, orkiszowa, drobne kasze,…

Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Dieta lekkostrawna to odmiana odżywiania podstawowego, stosowanego w przypadku ludzi zdrowych, która często używana jest przy wystąpieniu wielu początkowych objawów chorobowych, także w zakładach leczniczych. Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować? Generalnie dieta lekkostrawna jest stosowana jako pierwsza, początkowa dieta po przyjęciu chorego do szpitala, zanim zostanie postawione rozpoznanie i ustalona dieta właściwa. Dieta…