fbpx
Ratatouille z kurczakiem

Lato powoli się kończy, ale nie kończą się jeszcze szczęśliwie nasze sezonowe warzywa i owoce. Właśnie teraz warto z nich szczególnie korzystać, wszak niedługo nadejdą zimne dni, a wraz z nimi coraz uboższa oferta warzyw. Na sycący, aromatyczny obiad polecam ratatouille z kurczakiem, z dodatkiem warzyw i świeżych ziół.

Jesienne ratatouille z kurczakiem – właściwości zdrowotne

Ta mieszanka sezonowych, soczystych warzyw stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a dodatek białka i tłuszczu sprawia, że jest to świetny pomysł na pyszne i sycące danie obiadowe.

Bakłażan jako składnik ratatouille

Bakłażan

Skutecznie wspomaga przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia organizmu i przeciwdziałają chorobom nowotworowym.

Bakłażan wspiera pracę układu krążenia, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy.

Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, pomaga utrzymać dobrą pamięć i koncentrację.

Cukinia

Jest warzywem o niskiej zawartości kalorycznej, z równoczesnym bogactwem witamin i składników mineralnych.

Wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, wspiera procesy trawienia.

Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega nowotworom, a dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chroni siatkówkę oka.

Ratatouille z cukinia

Pomidory

Są bogatym źródłem potasu i likopenu, będącego silnym przeciwutleniaczem.

Wspierają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko chorób serca, wzmacniają system odpornościowy.

Pomagają w walce z nadciśnieniem, poprawiają trawienie, działają korzystnie na wygląd naszej skóry.

Ratatouille z pomidorami

Papryka

Jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu i składników mineralnych.

Działa korzystnie na pracę układu odpornościowego, pomaga w walce z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia, działa antynowotworowo.

Przygotowanie ratatouille z kurczakiem

Jesienne ratatouille z kurczakiem – składniki na 4 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 500g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy i świeże zioła (zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia)

Sposób przygotowania ratatouille z kurczakiem

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na oliwie.
Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy kilkanaście minut.
Na koniec doprawiamy, a następnie posypujemy natką pietruszki i świeżymi ziołami.

Życzę smacznego :-).