W artykule:
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs, które świetnie sprawdza się w lekkich i zdrowych daniach. Ma niską zawartość tłuszczu oraz jest bogaty w białko, dzięki temu stanowi doskonałą bazę dla różnych przepisów. Kurczak z warzywami, a może w otoczeniu szparagów? W artykule przedstawimy kilka prostych, a jednocześnie smacznych przepisów z kurczakiem zagrodowym, które z pewnością zadowolą całą rodzinę.
Przepis na kurczaka z warzywami
Aby przygotować pyszne, zdrowe danie z kurczaka w otoczeniu warzyw, będziemy potrzebować:
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka zagrodowego (około 500 g),
- 1 mała cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- szczypta chili w płatkach lub proszku,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 4-5 pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
- Filety kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, następnie kroimy wzdłuż na mniejsze porcje (każdy filet na 3 części). Doprawiamy solą i pieprzem.
- Cukinię i papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek obieramy i ścieramy.
- W większym garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię i papryki. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 5 minut. Następnie odkładamy warzywa na talerz.
- Do tego samego garnka wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka z każdej strony, łącznie przez około 10 minut.
- Dodajemy masło, starty czosnek oraz odłożone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryczką.
- Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Przykrywamy i dusimy przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie i zacznie łatwo się dzielić.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy.
- Sos powoli gotować, aby zredukował się i zgęstniał.
Propozycja podania:
Kurczaka z warzywami najlepiej podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.
Sprawdź: Dlaczego warto kupować kurczaka Zagrodowego?
Kurczak z piekarnika ze szparagami
Ten przepis na kurczaka z piekarnika jest prosty, a zarazem bardzo szybki do wykonania.
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka zagrodowego (1 duża podwójna pierś),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 plasterki suszonej szynki (np. parmeńskiej),
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- około pół pęczka zielonych szparagów,
- bazylia do dekoracji,
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 ℃.
- Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek. Układamy na desce i przecinamy włókna na środku każdej piersi, a następnie kroimy ją na dwa kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Robimy po 3 pionowe nacięcia nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm w najgrubszych miejscach.
- Oprószamy mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, nacieramy startym czosnkiem, łyżeczką suszonego oregano i łyżką oliwy z oliwek. Następnie polewamy 1 łyżką roztopionego masła i obtaczamy w nim mięso. Układamy w formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm.
- Przykrywamy mięso plasterkami suszonej szynki.
- Posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i łyżeczką suszonego oregano. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie smarujemy je resztą masła i układamy na kurczaku. Zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
- Na minutę przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem.
Propozycja podania:
Dekorujemy bazylią. Danie możemy podawać z zapiekanymi ziemniaczkami.
Pieczone udka w cytrynowej marynacie
Kolejny przepis na kurczaka z piekarnika. Co musimy naszykować, aby go przygotować?
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka zagrodowego (ze skórą i kośćmi),
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki,
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pietruszka.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę.
- Dokładnie nakładamy marynatę na udka.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło smakiem.
- Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego.
- Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 200 ℃ piekarniku przez 30 minut. Następnie obracamy każdy kawałek i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Propozycja podania:
Danie podajemy razem z ugotowanym ryżem, kuskusem, komosą ryżową i świeżą sałatką.
Zdrowe przepisy z kurczakiem to świetny sposób na wprowadzenie do diety lekkich i pełnowartościowych dań dla całej rodziny. Kurczak, ze względu na swoją wszechstronność, doskonale komponuje się z różnymi składnikami, co pozwala na tworzenie smacznych i zdrowych posiłków. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów. Możecie je również dostosować do swoich upodobań. W ten sposób z pewnością zdobędziecie uznanie całej rodziny. Smacznego!
Artykuł powstał we współpracy z SEDAR S.A.