fbpx
Kolorowy i soczysty kurczak z warzywami z piekarnika z mieszanką różnych produktów w naczyniu żarodoodpornym

Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs, które świetnie sprawdza się w lekkich i zdrowych daniach. Ma niską zawartość tłuszczu oraz jest bogaty w białko, dzięki temu stanowi doskonałą bazę dla różnych przepisów. Kurczak z warzywami, a może w otoczeniu szparagów? W artykule przedstawimy kilka prostych, a jednocześnie smacznych przepisów z kurczakiem zagrodowym, które z pewnością zadowolą całą rodzinę.

Przepis na kurczaka z warzywami

Aby przygotować pyszne, zdrowe danie z kurczaka w otoczeniu warzyw, będziemy potrzebować:

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka zagrodowego (około 500 g),
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta chili w płatkach lub proszku,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 4-5 pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie:

  1. Filety kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, następnie kroimy wzdłuż na mniejsze porcje (każdy filet na 3 części). Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Cukinię i papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek obieramy i ścieramy.
  3. W większym garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię i papryki. Smażymy, co chwilę mieszając, przez około 5 minut. Następnie odkładamy warzywa na talerz.
  4. Do tego samego garnka wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka z każdej strony, łącznie przez około 10 minut.
  5. Dodajemy masło, starty czosnek oraz odłożone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryczką.
  6. Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Przykrywamy i dusimy przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie i zacznie łatwo się dzielić.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy.
  8. Sos powoli gotować, aby zredukował się i zgęstniał.

Propozycja podania:

Kurczaka z warzywami najlepiej podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.

Sprawdź: Dlaczego warto kupować kurczaka Zagrodowego?

Kurczak z piekarnika ze szparagami

Ten przepis na kurczaka z piekarnika jest prosty, a zarazem bardzo szybki do wykonania.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka zagrodowego (1 duża podwójna pierś),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 plasterki suszonej szynki (np. parmeńskiej),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • około pół pęczka zielonych szparagów,
  • bazylia do dekoracji,
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano.

Elegancki i pyszny obiad, czyli złocisty kurczak z piekarnika i zielone szparagi na białym talerzu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 ℃.
  2. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek. Układamy na desce i przecinamy włókna na środku każdej piersi, a następnie kroimy ją na dwa kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Robimy po 3 pionowe nacięcia nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm w najgrubszych miejscach.
  3. Oprószamy mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, nacieramy startym czosnkiem, łyżeczką suszonego oregano i łyżką oliwy z oliwek. Następnie polewamy 1 łyżką roztopionego masła i obtaczamy w nim mięso. Układamy w formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm.
  4. Przykrywamy mięso plasterkami suszonej szynki.
  5. Posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i łyżeczką suszonego oregano. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
  6. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie smarujemy je resztą masła i układamy na kurczaku. Zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
  7. Na minutę przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem.

Propozycja podania:

Dekorujemy bazylią. Danie możemy podawać z zapiekanymi ziemniaczkami.

Pieczone udka w cytrynowej marynacie

Kolejny przepis na kurczaka z piekarnika. Co musimy naszykować, aby go przygotować?

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka zagrodowego (ze skórą i kośćmi),
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pietruszka.

Pieczone udka z kurczaka w cytrynowej marynacie, pieczone do złotej perfekcji

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę.
  2. Dokładnie nakładamy marynatę na udka.
  3. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło smakiem.
  4. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego.
  5. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 200 ℃ piekarniku przez 30 minut. Następnie obracamy każdy kawałek i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Propozycja podania:

Danie podajemy razem z ugotowanym ryżem, kuskusem, komosą ryżową i świeżą sałatką.

Zdrowe przepisy z kurczakiem to świetny sposób na wprowadzenie do diety lekkich i pełnowartościowych dań dla całej rodziny. Kurczak, ze względu na swoją wszechstronność, doskonale komponuje się z różnymi składnikami, co pozwala na tworzenie smacznych i zdrowych posiłków. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów. Możecie je również dostosować do swoich upodobań. W ten sposób z pewnością zdobędziecie uznanie całej rodziny. Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z SEDAR S.A.