Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszną, rozgrzewającą potrawę – Vege Chakalaka. Już sama nazwa brzmi zachęcająco :-).
Składniki:
🍲 80g cebuli
🍲 2 ząbki czosnku
🍲 1 puszka czerwonej fasoli
🍲 80g zielonego groszku
🍲 300g marchwi
🍲 400g pomidorów w puszce
🍲 1 czerwona i zielona papryka
🍲 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
🍲 40g korzenia imbiru
🍲 60g sera mozzarella
🍲 1 łyżka oliwy z oliwek
🍲 ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, papryka chili, curry, tymianek.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni lub w garnku zeszklić cebulę, dodać czosnek i starty imbir, doprawić i chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, pokrojoną paprykę i dusić razem przez kilka minut. Wlać pomidory z puszki, gotować kilka minut. na 5 minut przed końcem dodać fasolkę i groszek. Posypać startym serem mozzarella i posiekaną natką pietruszki.