W artykule:
Po okresie jesienno – zimowym mamy często chęć na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Nie chodzi tu tylko o zrzucenie nadmiernych kilogramów, ale też na pozbycie się z organizmu szkodliwych substancji. Przesilenie wiosenne powoduje nie tylko osłabienie naszych sił fizycznych, ale także pogorszenie nastroju i brak energii do działania.
Zima to nie jest łatwy czas pod względem żywieniowym. Jest niewiele świeżych warzyw i owoców, a dodatkowo organizm domaga się często tłustych lub słodkich potraw. Komu z nas nie zdarzyło się „pocieszać się” czymś niezdrowym, patrząc na pogodę za oknem.
Dodatkowo, zmienna i kapryśna pogoda powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, a dotychczasowa mniejsza ilość światła osłabia nasz system odpornościowy.
Przesilenie wiosenne objawy
Czym jest przesilenie wiosenne? To cały zestaw objawów, które towarzyszą nam w czasie wchodzenia w cieplejszą porę roku. Wiosenne przesilenie trwa najczęściej w okresie marzec – kwiecień, ale ten okres może być zmienny, w zależności od naszego organizmu, ale także długości trwania zimy danego roku.
Jakie są najczęstsze objawy przesilenia wiosennego?
Przesilenie wiosenne najczęściej charakteryzują określone objawy, wśród których do najbardziej dotkliwych zaliczamy przewlekłe zmęczenie, apatię, niechęć do wysiłku fizycznego czy nawet ogólne znudzenie. W tym czasie możemy mieć problemy ze snem (lub nadmierną sennością) i przewlekłe bóle głowy.
Nasza skóra może być blada i nadmiernie wysuszona, czego przyczyną jest długie przebywanie w zamkniętych, sztucznie ogrzewanych pomieszczeniach.
Pośród innych często spotykanych objawów wiosennego przesilenia spotykamy bóle mięśni, bóle stawowe, nawracające afty czy zajady w kącikach ust.
Większość z tych objawów stanowi efekt niedoborów witaminowych i mineralnych, które często towarzyszą nam po okresie zimowym. To właśnie teraz warto szczególnie zadbać o zdrowy styl życia, a w szczególności o zdrową dietę.
Dieta na przesilenie wiosenne
Nasze samopoczucie zależy w bardzo dużym stopniu od tego, co jemy. Zdrowa dieta wpływa korzystnie na nasze zdrowie, samopoczucie, poziom energii, pomaga również zachować szczupłą sylwetkę. Istotna jest zwłaszcza teraz, gdy po okresie zimowym jesteśmy osłabieni i brakuje nam energii do działania.
Na co warto zwrócić szczególną uwagę układając jadłospis?
– Pamiętajmy o wartościowych śniadaniach, które wzmocnią organizm i dodadzą nam sił. Produkty pełnoziarniste, pestki, orzechy, świeże warzywa i owoce, chudy nabiał, jajka dostarczą nam niezbędnych witamin i składników mineralnych.
– Zaplanujmy od trzech do pięciu niewielkich posiłków w ciągu dnia, lekkostrawnych i bogatych w warzywa i owoce.
– Pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów. Smak wody możemy wzbogacić dodatkiem soku z cytryny i świeżych ziół, możemy również pić więcej owocowych i ziołowych herbat, zielonych koktajli czy warzywnych smoothie.
– Wzbogaćmy dietę w produkty bogate w witaminę C, np. dziką różę, natkę pietruszki, czarną porzeczkę, paprykę, owoce cytrusowe.
– Cennym składnikiem diety na przedwiośniu są kiełki, najlepiej hodowane samodzielnie, stanowiące prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.
– Wprowadzajmy do diety pojawiające się stopniowo sezonowe warzywa i owoce, uważając jednak na ich pochodzenie. Niektóre warzywa, np. szczypiorek, pietruszkę czy rzeżuchę możemy z powodzeniem hodować na parapecie.
Dieta oczyszczająca i wzmacniająca na przesilenie wiosenne
Jednym z rozwiązań dotyczących zdrowej diety przy przesileniu wiosennym jest typowa dieta oczyszczająca i wzmacniająca.
Nie mamy tu na myśli głodówki lub ścisłego postu, ale zdrowy, urozmaicony jadłospis wzbogacony o większą ilość produktów o właściwościach oczyszczających.
Jak zacząć dietę na wiosenne przesilenie?
Do diety warto się przygotować. Zrobić listę zakupów, potraw z oczyszczającymi i wzmacniającymi produktami, a przede wszystkim zadbać o dobre nastawienie psychiczne. Nie zaczynajmy jej też w okresie, kiedy mamy jakieś trudne sprawy do zrobienia lub jesteśmy osłabieni, gdyż nigdy nie wiemy jak zareaguje nasz organizm. Najlepiej rozpocząć ją w weekend, kiedy mamy więcej wolnego czasu.
Jakie produkty wspomogą oczyszczenie naszego organizmu?
W większości do takich produktów zaliczamy oczywiście owoce i warzywa, więc właśnie w tego typu artykuły spożywcze powinien w dniach przesilenia wiosennego obfitować nasz jadłospis. Zawarty w nich błonnik usprawni pracę jelit, dzięki czemu szybciej pozbędziemy się z organizmu niekorzystnych substancji. Zwiększając ilość błonnika, nie zapominajmy również jednak o zwiększeniu ilości płynów.
Do warzyw o właściwościach oczyszczających należy m.in. kapusta, marchewka, kalafior, brokuł, rukola, pomidory, czosnek, zielona pietruszka, burak czy fenkuł.
„Odtruwające” owoce to między innymi: cytryna, grejpfrut, jabłko, awokado, granat, ananas, pomarańcza.
Do diety warto także włączyć imbir, siemię lniane, dziki ryż, migdały i orzechy.
W trakcie diety postarajmy się wyeliminować z niej cukier i sól i spożywać więcej wody. Wśród technik gotowania wybierajmy gotowanie, gotowanie na parze, ewentualnie pieczenie.
A co ze wzmocnieniem organizmu?
Zadbajmy, aby w naszym jadłospisie pojawiły się ryby, nabiał, jajka i chude mięso. Do diety warto też wprowadzić produkty pełnoziarniste i rozmaite kasze.
Warzywa i owoce dostarczą nam, tak potrzebnych po okresie zimowym, witamin i składników mineralnych. Nie zapominajmy także o kiełkach, te hodowane na parapecie będą pozbawione chemii, a dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.
Do diety włączmy też orzechy, migdały, pestki słonecznika i dyni, gorzką czekoladę i kakao – zaopatrzą nas w magnez, pierwiastek który działa antystresowo, a dzięki temu zmniejsza podatność na infekcje.
Po kilkunastu dniach takiego sposobu żywienia, siły powinny powoli nam wracać i będziemy mieć więcej ochoty na aktywność fizyczną. Ona natomiast zwiększy nasz apetyt i zapewni jeszcze lepszą kondycję i zdrowie.
Naturalne sposoby na wiosenne przesilenie
Zimą mamy o wiele mniej chęci na wychodzenie z domu i utrzymywanie regularnej aktywność fizycznej. Teraz czas to zmienić. Regularna aktywność poprawia nasz nastrój, wzmacnia odporność oraz poprawia kondycję organizmu. Większa ilość naturalnego światła poprawia naszą witalność.
W miarę możliwości połączmy ją z przebywaniem poza domem, najlepiej wybierając miejsca z czystym powietrzem.
Świetnie sprawdzi się na przykład spacer po lesie, bo poza samym ruchem odczujemy też przyjemność z obcowania z naturą i lecznicze działanie olejków eterycznych, np. sosnowych.
Wybierając aktywność fizyczną warto postawić na to, co sprawia nam największą przyjemność. Może to być bieganie, nordic walking, basen czy jazda na rowerze. Każda aktywność dotleni nasz organizm, wzmocni ciało i doda nam energii do działania.
Kiedy planujemy aktywność fizyczną, warto także pamiętać o spokojniejszych formach ruchu. Joga, pilates, techniki relaksacyjne czy medytacje pomogą nam zadbać również o duchową sferę naszego organizmu i zwiększyć odporność na stres.
Drugim niezbędnym elementem wzmacniającym nasze siły witalne jest odpowiednia ilość snu. Przyjmuje się, że jego optymalna długość to 8-9h, ale warto obserwować swój organizm i dobrać odpowiednią dla nas ilość snu, zwłaszcza w okresie przesilenia wiosennego.
Do planu dnia możemy również wprowadzić krótką drzemkę, która pozwoli na szybką regenerację. Należy jedynie pamiętać, żeby drzemka nie była zbyt długo, bo wtedy możemy obudzić jeszcze bardziej zmęczeni.
Nie zapominajmy również o ziołach i przyprawach, które potrafią pobudzić nasz organizm do działania. Wśród roślin wzmacniających odporność poleca się przede wszystkim jeżówkę purpurową (Echinacea), aloes, żeń-szeń, owoc berberysu, mniszka lekarskiego czy koniczynę łąkową.
Warte polecenia są również produkty pszczele, np. pierzga, pyłek kwiatowy, propolis, mleczko pszczele, a także świeży sok z brzozy, który ma działanie oczyszczające i wzmacniające organizm.
Wprowadzenie tych kilku prostych elementów, nie tylko pozwoli nam na łagodniejsze przejście przez okres wczesnej wiosny, ale również poprawi odporność, wzmocni organizm i poprawi stan naszego zdrowia.