W artykule:
W sezonie jesienno-zimowym, kiedy temperatura spada, a dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest ograniczony, często dopadają nas niechciane infekcje. Także pojawiające się nowe wirusy powodują, że przykładamy większą wagę do budowania naszej odporności. Przy leczeniu przeziębienia, anginy czy grypy warto zwrócić uwagę na szczególne produkty, określane jako naturalne antybiotyki.
Natura dostarcza nam naprawdę wielu substancji, które mogą z powodzeniem rywalizować z syntetycznymi antybiotykami. Oczywiście, nie zachęcam nikogo do unikania wizyty u lekarza i standardowego leczenia, ale przy lżejszych infekcjach możemy wspomagać się produktami naturalnymi. Nie tylko wesprzemy nasz organizm w walce z chorobą, ale też unikniemy zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej i osłabienia systemu odpornościowego.
Z powodu nadużywania antybiotyków, część bakterii uodparnia się na ich działanie, przez co przestają być skuteczne. Warto wtedy sięgnąć po ich roślinne odpowiedniki, tak aby leczenie było bardziej kompleksowe. Gdzie znajdziemy taki naturalny antybiotyk? W sklepie warzywnym, domowych zapasach czy sklepach zielarskich. Otaczają nas z każdej strony, wystarczy po nie tylko sięgnąć.
Czym są naturalne antybiotyki?
Naturalne antybiotyki to produkty spożywcze, warzywa, owoce i zioła, zawierające substancje o sprawdzonym działaniu bakteriobójczym. Dodatkowo działają przeciwzapalnie, antywirusowo i wzmacniają siły obronne organizmu. Naturalne antybiotyki są bogate w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty, które wspierają pracę układu immunologicznego.
Jakie naturalne antybiotyki warto mieć w kuchni?
Imbir, czyli antybakteryjny lider
Pierwszy naturalny antybiotyk to imbir – niekwestionowany lider, jeśli chodzi o działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające organizm. Imbir zawiera ponad 160 leczniczych substancji, m.in. olejki eteryczne zingiberol i zingiberen oraz substancje żywicowe – gingerol i zinferon. To tym składnikom w dużej mierze imbir zawdzięcza swoje działanie antybakteryjne.
Imbir ma dodatkowo właściwości napotne, rozgrzewa organizm, łagodzi bóle stawów i mięśni, ma lekkie działanie moczopędne. Ten naturalny antybiotyk jest również pomocny przy bakteryjnych zakażeniach układu pokarmowego oraz działa rozkurczowo.
Imbir możemy stosować w postaci herbatek, naparów, nalewek czy jako dodatek do potraw.
Napój imbirowy z dodatkiem kurkumy i cynamonu – przepis
4-centymetrowy kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zalewamy 350ml gorącej wody i gotujemy kilkanaście minut. Dodajemy sok z połowy cytryny i po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i kurkumy oraz szczyptę pieprzu. Odstawiamy do zaparzenia. Po przestudzeniu dodajemy dwie łyżeczki miodu i mieszamy. Pijemy od razu po przygotowaniu.
Czosnek, czyli najbardziej znane remedium w walce z infekcjami
Kto z nas nie słyszał o czosnku jako remedium na wszelkiego rodzaju choroby jesienno-zimowe typu angina, przeziębienie czy grypa? Czosnek od lat stosowany jest właśnie jako swego rodzaju naturalny antybiotyk w domowych sposobach radzenia sobie z wszelkiego rodzaju dolegliwościami.
Czosnek stanowi bogate źródło allicyny, związku o silnym działaniu antybakteryjnym, która powstaje podczas rozgniatania czosnku. Pod wpływem enzymu allinazy wydzielają się silne substancje o właściwościach antybiotykowych, wspomniana allicyna i tiosulfinat, które dodatkowo wspierają limfocyty w walce z infekcjami.
Czosnek działa wspomagająco przy przeziębieniu, grypie i innych chorobach wirusowych, dotyczących zwłaszcza górnych odcinków układu oddechowego. Zawarte w czosnku związki siarki wzmacniają układ odpornościowy i pobudzają go do walki z patogenami.
Allicyna jest substancją bardzo nietrwałą, dlatego najlepiej zjadać czosnek na surowo, kilka minut po rozdrobnieniu.
Syrop czosnkowy z miodem i cytryną – przepis
2 główki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn i 4 łyżki miodu. Zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 24 godziny. Blendujemy, przelewamy do słoiczka i odstawiamy w chłodnym miejscu. W przypadku infekcji pijemy trzy razy dziennie po łyżeczce.
Miód, czyli naturalny antybiotyk od pszczół
Miód określany jest jako naturalny antybiotyk z pasieki. Ma silne działanie antybakteryjne, o szerokim spektrum działania. Jego właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju miodu: lipowy zadziała rozgrzewająco i przeciwzapalnie, spadziowy ma silne działanie bakteriobójcze, a rzepakowy wzmocni nasze serce.
Miód pomaga zwalczać infekcje, ma działanie przeciwwirusowe, wzmacnia także nasz system immunologiczny. Utrudnia również rozwój patogenów i zmniejsza ich odporność na leczenie.
Działanie antybakteryjne mają też inne produkty pszczele: pierzga o wysokiej zawartości rutyny, przeciwbakteryjny propolis oraz wzmacniający pyłek pszczeli.
Syrop z miodem i imbirem – przepis
Składniki: 100g miodu, 2 cytryny, 30-40g imbiru.
Imbir ścieramy na tarce, zalewamy go 1/2l gorącej wody i dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn. Po przestudzeniu dodajemy miód i przelewamy syrop do butelki.
Cebula, czyli naturalne antybiotyki w spiżarce
Cebula, podobnie jak czosnek, stanowi świetne źródło allicyny o właściwościach antybakteryjnych. Wspiera odporność, jest pomocna przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Substancje lotne, które uwalniają się podczas krojenia cebuli pomagają przy katarze i zatkanym nosie, mają również działanie antybakteryjne.
Stanowi nieodzowny element domowego syropu na kaszel, o właściwościach wykrztuśnych i przeciwkaszlowych.
Syrop z cebuli i miodu – przepis
3-4 cebule obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do słoika i przykrywamy warstwą miodu. Syrop odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Dla wzmocnienia efektu możemy dodać do miodu trochę startego imbiru lub kurkumy.
Tymianek, czyli naturalny antybiotyk na kaszel
W składzie tymianku znajduje się olejek eteryczny, zawierający tymol – związek o silnych właściwościach antybakteryjnych. Tymianek posiada działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a dzięki zawartości antyoksydantów wspiera pracę układu odpornościowego.
Tymianek rozrzedza wydzielinę w oskrzelach, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi ból gardła. Jest popularnym składnikiem syropów na kaszel i bolące gardło.
Miód tymiankowy – przepis
50g tymianku zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia pod przykryciem. Przecedzamy i studzimy. Dodajemy 4 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Przelewamy do butelki i trzymamy w chłodnym miejscu. W przypadku infekcji pijemy 3-4 razy dziennie po łyżeczce.
Oregano, czyli naturalne antybiotyki w przyprawach
Ta popularna przyprawa kuchni włoskiej jest uznawana za skuteczny ziołowy antybiotyk. Olejek eteryczny zawarty w oregano ma w swoim składzie dwa związki: karwakrol i tymol o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i antygrzybicznych.
Poza zastosowaniem jako przyprawa, warto też spożywać olejek z oregano, który ma silne działanie antybakteryjne. Zawsze jednak róbmy to zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bo olejek z oregano może mieć działanie parzące.
Oregano jest również polecane przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, gdyż rozluźnia mięśnie gładkie oskrzeli i wzmaga wydzielanie śluzu.
Napar z oregano – przepis
1 łyżkę suszonego ziela oregano zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15 minut do zaparzenia pod przykryciem. Przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Jeżówka, czyli Echinacea
Echinacea, zwana popularnie jeżówką purpurową to roślina o silnym działaniu antybakteryjnym. Wspiera nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy i grzyby.
Echinacea jest również polecana w stanach osłabienia organizmu, spowodowanego na przykład długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków.
Jeżówkę można stosować zarówno profilaktycznie, aby wzmocnić odporność, jak i przy już rozwijającej się infekcji, gdyż łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Należy jednak pamiętać, że jeżówki nie można stosować bez przerwy. Po kuracji trwającej na przykład 4 tygodnie warto zrobić 2-tygodniową przerwę.
Herbatka z jeżówki – przepis
Łyżkę ziela jeżówki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na kilkanaście minut do zaparzenia. Przecedzamy, studzimy i dodajemy pół łyżeczki miodu. Pijemy dwa razy dziennie po połowie szklanki. Po dwóch tygodniach robimy tydzień przerwy.
Chrzan, czyli mocne rażenie bakteriobójcze
Poza siłą smaku, chrzan charakteryzuje się również dużą siłą bakteriobójczą. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antywirusowe i antygrzybiczne.
Chrzan łagodzi przebieg chorób górnych dróg oddechowych, ma działanie wykrztuśne. Zapach olejków eterycznych, które wydzielają się podczas ścierania świeżego chrzanu, pomaga udrożnić zatoki.
Syrop z chrzanu – przepis
Ścieramy 100g świeżego chrzanu i dodajemy ½ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Powstały sok odciskamy i dodajemy do niego 100g miodu. Dokładnie mieszamy. Pijemy podczas infekcji 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Aloes
Aloes stanowi bogate źródło prozdrowotnych składników: aoliny, barbaloiny i aloeemodyny. Mają one silne właściwości antybakteryjne i wzmacniające system odpornościowy. Produkty aloesowe działają również przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo.
Aloes możemy przyjmować w postaci zmiksowanego miąższu lub soku. Żeby wykorzystać domowy miąższ z aloesu roślina musi mieć co najmniej 3 lata, a przed zerwaniem liści nie należy jej podlewać przez 14 dni.
Wino z aloesu – przepis
Zrywamy kilka dużych liści aloesu, myjemy i wkładamy do lodówki na 3 dni. Odcinamy kolce, miąższ miksujemy i mieszamy z 0,5l wytrawnego wina, sokiem z 1 cytryny i 50g miodu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na 5 dni. Pijemy trzy razy dziennie po łyżeczce.
Szałwia
Szałwia ma właściwości bakteriobójcze o szerokim spektrum działania. Zawiera olejek eteryczny będący źródłem wartościowych związków, takich jak tujon, cyneol, karnozol, pinen czy kamfora. Mają one właściwości odkażające, grzybobójcze, hamują namnażanie się bakterii.
Szałwię lekarską stosuje się przy infekcjach dróg oddechowych, gorączce, bólu gardła i anginie. Możemy ją wykorzystać jako środek do płukania gardła, ale także jako napar lub roztwór do inhalacji czy okładów.
Napar z szałwii – przepis
Łyżkę liści szałwii zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem do zaparzenia na 10 minut. Przecedzamy i studzimy. Płuczemy gardło kilka razy w ciągu dnia.
Naturalne antybiotyki – czy to już wszystko?
Przedstawione wyżej naturalne antybiotyki oczywiście nie wyczerpują listy naturalnych metod radzenia sobie z infekcjami. Przyroda oferuje nam sporo cennych składników odżywczych w naturalnej formie. Podstawą zapewnienia sobie zdrowia i silnego systemu odpornościowego jest różnorodna dieta, bogata w warzywa, owoce, zioła i nieprzetworzone produkty spożywcze. Te elementy, plus regularna aktywność fizyczna i odpowiednia ilość snu, znacząco zmniejszą ryzyko zapadnięcia na sezonowe choroby.
Chcesz wzmocnić swoją odporność dietą? Chętnie Ci w tym pomogę!
Umów się na konsultację, na której podpowiem Ci, jakie składniki warto włączyć do diety i na co zwrócić szczególną uwagę, aby wzmocnić organizm i poprawić pracę układu odpornościowego.