fbpx
Dieta łatwostrawna - jakie są produkty zalecane a jakie nie?

Poniżej przedstawiamy produkty zalecane, dopuszczalne w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w przypadku takiej rodzaju diety, jaką stanowi dieta łatwostrawna. Warto jednak na bieżąco obserwować organizm, gdyż są to tylko zalecenia ogólne, które mogą się różnić w zależności od konkretnego pacjenta.

Dieta łatwostrawna a produkty zbożowe

+ chleb pszenny, bułki jasne, mąka pszenna, orkiszowa, drobne kasze, płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, jaglane, ryż biały, drobne makarony
+/- graham pszenny, pieczywo pszenne razowe ze słonecznikiem i soją
– chleb żytni, chleb razowy, pieczywo z otrębami, pieczywo żytnie chrupkie, grube kasze (pęczka, gryczana), grube makarony, mąka żytnia, mąka razowa

Dieta łatwostrawna a mięso, drób, ryby

+ chude mięsa: cielęcina, młoda wołowina, indyk, królik, kurczak; ryby: dorsz, sola, mintaj, morszczuk, karmazyn, młody karp, pstrąg strumieniowy, flądra, sandacz, lin, okoń, szczupak; mięso gotowane, pulpety, budynie, potrawki; chude wędliny
+/- wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna, kura; ryby: makrela, sardynka, śledź, leszcz; potrawy duszone (bez wcześniejszego obsmażania na tłuszczu), pieczone w pergaminie lub folii, ryby wędzone
– tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś; tłuste ryby, ryby wędzone, tłusty karp, łosoś, sum; potrawy smażone, marynowane, pieczone na tłuszczu, grillowane; tłuste wędliny, konserwy mięsne i rybne, pasztety, salceson

Dieta łatwostrawna a nabiał

+ mleko 2% i poniżej, twaróg chudy i półtłusty, serek homogenizowany, mleko zsiadłe, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka
+/- margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłuste
– margaryny twarde, tłuste sery dojrzewające, ser typu feta, ser typu fromage, serek topiony

Dieta łatwostrawna a warzywa

+ marchew, dynia, pietruszka, kabaczek, patisony, seler, pomidory bez skórki; warzywa młode, dorodne; potrawy gotowane, przecierane lub rozdrobnione, podprawiane zawiesinami, surowe soki; ziemniaki gotowane, pieczone
+/- kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, szpinak, rabarbar, zielona sałata; surówki bardzo drobno starte np. z selera, marchewki
– cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, suche nasiona roślin strączkowych, rzodkiewka, rzepa, brukiew, kalarepa; surówki grubo starte z majonezem, musztardą; warzywa marynowane

Dieta łatwostrawna a owoce

+ dojrzałe owoce jagodowe i winogrona bez pestek (przecierane), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, dzika róża, jabłka pieczone, gotowane
+/- wiśnie, śliwki (świeże i suszone), kiwi, melony
– gruszki, czereśnie, daktyle, owoce marynowane

Dieta łatwostrawna a napoje

+ słaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe i warzywne, woda niegazowana, napoje mleczno-owocowe
+/- słaba kawa naturalna z mlekiem
– kakao, czekolada do picia, mocna kawa i herbata, woda gazowana, napoje gazowane, napoje alkoholowe

Dieta łatwostrawna a zupy i sosy

+ rosół warzywny, zupa jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, owocowa – mogą być podprawione mąką i mlekiem, zupy mleczne; delikatne sosy: koperkowy, pomidorowy, cytrynowy, sosy owocowe, z dodatkiem słodkiej śmietany
+/- chudy rosół z cielęciny, zupa ogórkowa, pieczarkowa, kalafiorowa – mogą być podprawione mąką i śmietaną lub żółtkiem
– tłuste, zawiesiste zupy na mięsnych, kostnych lub grzybowych wywarach – zasmażane, pikantne, zaprawiane śmietaną, z warzyw strączkowych i kapustnych, buliony; sos cebulowy, grzybowy

Dieta łatwostrawna a tłuszcze

+ olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło – dodawane na surowo
+/- margaryny miękkie, śmietana
– margaryny twarde, smalec, słonina, boczek

Dieta łatwostrawna a desery

+ budynie, kisiele, galaretki, desery mleczne, musy, kompoty, soki i przeciery owocowe, bezy, suflety
+/- kremy, ciasta z ograniczoną ilością jaj i tłuszczu
– torty, ciężkie tłuste ciasta, desery z alkoholem, czekolada, chałwa, batony, słodycze z orzechami i kakao

Dieta łatwostrawna a przyprawy

+ cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, pietruszka, koperek zielony, majeranek, melisa, rzeżucha
+/- sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, bazylia estragon, kminek, tymianek, ocet winny, przyprawy typu „jarzynka”
– pieprz, papryka, chili, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, gałka muszkatołowa, musztarda, ocet

Dieta łatwostrawna – przykładowy jadłospis

Oczywiście można tworzyć bardzo wiele różnych potraw w ramach stosowania diety lekkostrawnej. Poniżej podajemy przykładowe jadłospisy dla takiej diety.

Śniadanie

Pieczywo pszenne z masłem, chuda wędlina, jajko na miękko, pomidor bez skórki, kawa zbożowa z mlekiem.

II śniadanie

Sucharki, twarożek z koperkiem, mus gruszkowy, herbata ziołowa

Obiad

Krupnik, ziemniaki puree, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, sałata.

Podwieczorek

Jogurt naturalny z musem morelowym, herbatniki, herbata owocowa.

Kolacja

Ryż z jabłkami, cynamonem i jogurtem greckim