W artykule:
Dieta lekkostrawna to odmiana odżywiania podstawowego, stosowanego w przypadku ludzi zdrowych, która często używana jest przy wystąpieniu wielu początkowych objawów chorobowych, także w zakładach leczniczych.
Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować?
Generalnie dieta lekkostrawna jest stosowana jako pierwsza, początkowa dieta po przyjęciu chorego do szpitala, zanim zostanie postawione rozpoznanie i ustalona dieta właściwa.
Dieta łatwostrawna może być stosowana w następujących przypadkach:
- Dla osób z chorobami układu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, w nadwrażliwości jelita, chorobach nowotworowych).
- Dla chorych na choroby nerek, dróg moczowych, płuc, układu oddechowego.
- Dla rekonwalescentów po ciężkich chorobach czy zabiegach chirurgicznych.
- Przy infekcjach przebiegających z gorączką.
- U osób chorych leżących, z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
- U osób w podeszłym wieku.
Powszechnie dieta taka stosowana jest krótkotrwale przy problemach żołądkowych (zatrucie, niestrawność, ból brzucha).
Dieta lekkostrawna – założenia
Założeniem diety łatwostrawnej jest dostarczenie pacjentowi takiej samej ilości energii i składników pokarmowych, jak w przypadku diety podstawowej.
Jednak tym, co odróżnia dietę lekkostrawną od diety podstawowej jest odpowiedni dobór produktów, a także konkretne techniki przyrządzania posiłków.
Dieta lekkostrawna – zalecenia
Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej obejmują spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie, o regularnych porach oraz ostatniego posiłku nie później niż 2 godziny przed snem.
Planując posiłki powinniśmy wykluczyć lub znacznie ograniczyć potrawy tłuste, smażone, pieczone tradycyjnie, wędzone, wzdymające czy ostro przyprawione. Ograniczyć należy również błonnik, którego ilość w diecie nie powinna przekroczyć 25g na dobę.
Ilość błonnika możemy zmniejszyć stosując kilka prostych zabiegów:
- Wybierając owoce szukajmy dojrzałych egzemplarzy, a w przypadku warzyw wybierzmy te młode i delikatne.
- Obierajmy owoce ze skórki i przetrzyjmy je przez sito, by usunąć pestki.
- Lepiej sprawdzą się owoce gotowane, miksowane, np. przetarty kompot z jabłek.
- W przypadku produktów zbożowych wybierzmy te oczyszczone.
Dieta lekkostrawna – techniki kulinarne
Wśród technik kulinarnych zalecanych w diecie lekkostrawnej wymienić można:
- gotowanie w wodzie lub na parze,
- duszenie (bez wcześniejszego obsmażania),
- pieczenie w pergaminie, folii (przezroczystej),
- w naczyniach ceramicznych,
- w piekarniku.
Techniki niedozwolone dla diety lekkostrawnej to:
- smażenie,
- pieczenie na tłuszczu,
- grillowanie.
Zupy i sosy można zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka/śmietanki lub żółtkiem, nie można stosować zasmażek.
Istotne jest, żeby potrawy były przygotowywane na bieżąco, świeże potrawy są lepsze dla organizmu i ograniczona jest możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków.
Dieta lekkostrawna może być modyfikowana w zależności od konkretnego schorzenia pod względem wartości energetycznej, procentowej zawartości białek, tłuszczów czy węglowodanów czy określonych produktów spożywczych.