fbpx
Dieta lekkostrawna - co to takiego?

Dieta lekkostrawna to odmiana odżywiania podstawowego, stosowanego w przypadku ludzi zdrowych, która często używana jest przy wystąpieniu wielu początkowych objawów chorobowych, także w zakładach leczniczych.

Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować?

Generalnie dieta lekkostrawna jest stosowana jako pierwsza, początkowa dieta po przyjęciu chorego do szpitala, zanim zostanie postawione rozpoznanie i ustalona dieta właściwa.

Dieta łatwostrawna może być stosowana w następujących przypadkach:

  • Dla osób z chorobami układu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, w nadwrażliwości jelita, chorobach nowotworowych).
  • Dla chorych na choroby nerek, dróg moczowych, płuc, układu oddechowego.
  • Dla rekonwalescentów po ciężkich chorobach czy zabiegach chirurgicznych.
  • Przy infekcjach przebiegających z gorączką.
  • U osób chorych leżących, z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
  • U osób w podeszłym wieku.

Powszechnie dieta taka stosowana jest krótkotrwale przy problemach żołądkowych (zatrucie, niestrawność, ból brzucha).

Dieta lekkostrawna – założenia

Założeniem diety łatwostrawnej jest dostarczenie pacjentowi takiej samej ilości energii i składników pokarmowych, jak w przypadku diety podstawowej.

Jednak tym, co odróżnia dietę lekkostrawną od diety podstawowej jest odpowiedni dobór produktów, a także konkretne techniki przyrządzania posiłków.

Dieta lekkostrawna – zalecenia

Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej obejmują spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie, o regularnych porach oraz ostatniego posiłku nie później niż 2 godziny przed snem.

Planując posiłki powinniśmy wykluczyć lub znacznie ograniczyć potrawy tłuste, smażone, pieczone tradycyjnie, wędzone, wzdymające czy ostro przyprawione. Ograniczyć należy również błonnik, którego ilość w diecie nie powinna przekroczyć 25g na dobę.

Ilość błonnika możemy zmniejszyć stosując kilka prostych zabiegów:

  • Wybierając owoce szukajmy dojrzałych egzemplarzy, a w przypadku warzyw wybierzmy te młode i delikatne.
  • Obierajmy owoce ze skórki i przetrzyjmy je przez sito, by usunąć pestki.
  • Lepiej sprawdzą się owoce gotowane, miksowane, np. przetarty kompot z jabłek.
  • W przypadku produktów zbożowych wybierzmy te oczyszczone.

Dieta lekkostrawna – techniki kulinarne

Wśród technik kulinarnych zalecanych w diecie lekkostrawnej wymienić można:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • duszenie (bez wcześniejszego obsmażania),
  • pieczenie w pergaminie, folii (przezroczystej),
  • w naczyniach ceramicznych,
  • w piekarniku.

Techniki niedozwolone dla diety lekkostrawnej to:

  • smażenie,
  • pieczenie na tłuszczu,
  • grillowanie.

Zupy i sosy można zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka/śmietanki lub żółtkiem, nie można stosować zasmażek.

Istotne jest, żeby potrawy były przygotowywane na bieżąco, świeże potrawy są lepsze dla organizmu i ograniczona jest możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków.

Dieta lekkostrawna może być modyfikowana w zależności od konkretnego schorzenia pod względem wartości energetycznej, procentowej zawartości białek, tłuszczów czy węglowodanów czy określonych produktów spożywczych.