Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Home » Dietetyk radzi » Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Dieta lekkostrawna - co to takiego?

Dieta lekkostrawna to odmiana odżywiania podstawowego, stosowanego w przypadku ludzi zdrowych, która często używana jest przy wystąpieniu wielu początkowych objawów chorobowych, także w zakładach leczniczych.

Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować?

Generalnie dieta lekkostrawna jest stosowana jako pierwsza, początkowa dieta po przyjęciu chorego do szpitala, zanim zostanie postawione rozpoznanie i ustalona dieta właściwa.

Dieta łatwostrawna może być stosowana w następujących przypadkach:

  • Dla osób z chorobami układu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, w nadwrażliwości jelita, chorobach nowotworowych).
  • Dla chorych na choroby nerek, dróg moczowych, płuc, układu oddechowego.
  • Dla rekonwalescentów po ciężkich chorobach czy zabiegach chirurgicznych.
  • Przy infekcjach przebiegających z gorączką.
  • U osób chorych leżących, z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
  • U osób w podeszłym wieku.

Powszechnie dieta taka stosowana jest krótkotrwale przy problemach żołądkowych (zatrucie, niestrawność, ból brzucha).

Dieta lekkostrawna – założenia

Założeniem diety łatwostrawnej jest dostarczenie pacjentowi takiej samej ilości energii i składników pokarmowych, jak w przypadku diety podstawowej.

Jednak tym, co odróżnia dietę lekkostrawną od diety podstawowej jest odpowiedni dobór produktów, a także konkretne techniki przyrządzania posiłków.

Dieta lekkostrawna – zalecenia

Ogólne zalecenia diety lekkostrawnej obejmują spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie, o regularnych porach oraz ostatniego posiłku nie później niż 2 godziny przed snem.

Planując posiłki powinniśmy wykluczyć lub znacznie ograniczyć potrawy tłuste, smażone, pieczone tradycyjnie, wędzone, wzdymające czy ostro przyprawione. Ograniczyć należy również błonnik, którego ilość w diecie nie powinna przekroczyć 25g na dobę.

Ilość błonnika możemy zmniejszyć stosując kilka prostych zabiegów:

  • Wybierając owoce szukajmy dojrzałych egzemplarzy, a w przypadku warzyw wybierzmy te młode i delikatne.
  • Obierajmy owoce ze skórki i przetrzyjmy je przez sito, by usunąć pestki.
  • Lepiej sprawdzą się owoce gotowane, miksowane, np. przetarty kompot z jabłek.
  • W przypadku produktów zbożowych wybierzmy te oczyszczone.

Dieta lekkostrawna – techniki kulinarne

Wśród technik kulinarnych zalecanych w diecie lekkostrawnej wymienić można:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • duszenie (bez wcześniejszego obsmażania),
  • pieczenie w pergaminie, folii (przezroczystej),
  • w naczyniach ceramicznych,
  • w piekarniku.

Techniki niedozwolone dla diety lekkostrawnej to:

  • smażenie,
  • pieczenie na tłuszczu,
  • grillowanie.

Zupy i sosy można zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka/śmietanki lub żółtkiem, nie można stosować zasmażek.

Istotne jest, żeby potrawy były przygotowywane na bieżąco, świeże potrawy są lepsze dla organizmu i ograniczona jest możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków.

Dieta lekkostrawna może być modyfikowana w zależności od konkretnego schorzenia pod względem wartości energetycznej, procentowej zawartości białek, tłuszczów czy węglowodanów czy określonych produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adres

Gabinet Dietetyczny Magia Zdrowia
ul. Stefana Jaracza 54
50-305 Wrocław
Tel. 691 679 374

Kalendarz

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Najnowsze wpisy