W artykule:
Początek roku to czas trudny dla naszego organizmu. Z powodu niewielkiej ilości świeżych warzyw i owoców jesteśmy osłabieni, a wieczny niedobór słońca tylko to osłabienie pogłębia. Gorzej ma się nasza psychika, a zarazem i zdrowie, tym bardziej, że zewsząd atakują nas wirusy i bakterie.
W tym okresie bardzo częste są zachorowania na przeziębienia i grypę. Podczas gdy sprawa odpowiedniego odżywiania, jako profilaktyki i podczas choroby jest dość często poruszana, tak dieta po chorobie dla rekonwalescenta jest niestety często zaniedbywana. A niesłusznie.
Organizm po chorobie jest bardzo osłabiony i potrzebuje odpowiedniej diety, aby szybko wrócić do zdrowia i pełni sił. Jakie są główne elementy diety rekonwalescenta?
Dieta dla rekonwalescenta to racjonalna dieta lekkostrawna
Po chorobie nie należy przeciążać układu pokarmowego, trzeba zadbać o regularne i niewielkie posiłki kilka razy dziennie, w zależności od swojego zapotrzebowania kalorycznego. Bardzo dobrze sprawdza się 5 niewielkich posiłków dziennie, w odstępach czasowych co 2-3 godziny.
Techniki kulinarne, na jakie powinniśmy postawić w tym czasie, to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii. Bardzo wartościowe są zupy, zawierają dużo warzyw, a jednocześnie stanowią dania bardzo lekkostrawne (pod warunkiem oczywiście, że nie będziemy zagęszczać ich zasmażką).
Witaminy i składniki mineralne
Nasza dieta dla rekonwalescenta powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne, które szybko wzmocnią nasz organizm. Warto zadbać o dużą ilość warzyw i owoców, chudego nabiału, produktów zbożowych, chudego mięsa, ryb.
Odpowiednie nawodnienie rekonwalescenta
W czasie choroby straciliśmy na pewno dużo wody, dlatego trzeba uzupełnić zapasy. Powinniśmy pić co najmniej 1,5l płynów dziennie. Może to być woda, ale nie tylko. Możemy pić herbatki ziołowe i owocowe, słabą herbatę, niesłodzone kompoty i soki oraz jeść zupy.
Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie rekonwalescenta
Wśród produktów zalecanych w diecie lekkostrawnej dla rekonwalescenta znajdziemy m.in. pszenne pieczywo (najlepiej lekko czerstwe), jasne makarony, drobne kasze, sucharki, chudy nabiał i mięso, warzywa najlepiej w formie gotowanej, przetartej, bez skórki.
W początkowym okresie po chorobie warto unikać produktów tłustych, wędzonych, wyrobów z pełnego ziarna, warzyw strączkowych, żywności przetworzonej, słodyczy, fast-foodów, używek.
Podkręcanie potraw dla rekonwalescenta
Po chorobie apetyt często nam nie dopisuje. Tym większą uwagę przykładać powinniśmy do przyrządzania i podawania potraw. Dania powinny mieć atrakcyjny wygląd, tak aby cieszyły już same oczy, oraz być odpowiednio przyprawione, w celu wzmagania apetytu. Poza ulubionymi przyprawami, warto włączyć do diety dla rekonwalescenta natkę pietruszki, koperek, majeranek czy estragon, które dodatkowo będą wspomagać procesy trawienia.