W artykule:
Zimą i wczesną wiosną, gdy ilość sezonowych warzyw zdecydowanie nas nie rozpieszcza, warto wykorzystać produkty, które rosną aktualnie w naszym klimacie. Jednym z nich jest pietruszka. Choć szczytem jej sezonu jest lato, to warto wzbogacać nią dietę przez cały rok. Zarówno korzeń, jak i natka pietruszki są bogate w składniki odżywcze, a zieloną natkę możemy wyhodować na własnym parapecie. Jakie właściwości zdrowotne ma pietruszka? Sprawdź i wypróbuj przepisy z jej dodatkiem.
Pietruszka, znana pod łacińską nazwą Petroselinum sativum to roślina pochodząca z południa Europy, gdzie do dzisiaj rośnie w stanie dzikim. Aktualnie jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce, możemy ją bez problemu hodować w warunkach domowych.
Pietruszka – właściwości zdrowotne i składniki odżywcze
Pietruszka stanowi niezwykle bogate źródło witaminy C, zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. W 100g jej liści jest aż 177 mg tej cennej witaminy, co spełnia nasze całodzienne zapotrzebowanie.
Poza witaminą C zawiera również beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, potas, wapń, cenne flawonoidy i olejki eteryczne.
Pietruszka – właściwości zdrowotne
Pietruszka wspiera pracę układu moczowego, działa moczopędnie, jest polecana w przypadku kłopotów z oddawaniem moczu. Dodatkowo działa antybakteryjnie, co wspomaga walkę z infekcjami pęcherza. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność i zapobiega występowaniu kolejnych infekcji.
Dzięki właściwościom moczopędnym oraz zawartości błonnika pietruszka usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga w usuwaniu z organizmu puryn, co jest szczególnie istotne dla osób cierpiących na dnę moczanową.
Działa rozkurczowo, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, ogranicza powstawanie gazów. Może łagodzić bolesne bóle miesiączkowe.
Napary z pietruszki pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci, wspierają pracę wątroby, poprawiają przemianę materii.
Pietruszka jest dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera pracę układu krążenia.
Wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia naszą pamięć i koncentrację, uspokaja, zwiększa odporność na sytuacje stresowe.
Pietruszka jest dobrym źródłem żelaza, i choć jest to gorzej przyswajalne żelazo niehemowe, to dzięki zawartości witaminy C i kwasu foliowego jest ono lepiej przyswajalne. Warto wzbogacić nią dietę wegetarian, kobiet w ciąży czy osób cierpiących na niedokrwistość. U kobiet w ciąży dodatkowym atutem będzie wysoka zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Jest również świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, zwiększając przyswajanie występującego w nich naturalnie żelaza.
Żucie pietruszki poleca się osobom, które mają problem z nieświeżym oddechem. Nie dość że go odświeża, to dodatkowo poprawia stan naszych dziąseł, których choroby mogą być przyczyną tej niekomfortowej dolegliwości. Polecana również dla palaczy :-).
Dzięki zawartości beta-karotenu i witaminy C poprawia stan naszej skóry, zwiększa jej elastyczność i nawilżenie.
Olejek pozyskiwany z pietruszki jest stosowany do łagodzenia bólu i obrzęków po ukąszeniach owadów.
Pietruszka – przeciwwskazania
Składniki występujące w korzeniu pietruszki mogą działać fotouczulająco. Jeśli stosujemy intensywną „pietruszkową” kurację, unikajmy ostrego słońca.
Uważać na większe ilości pietruszki powinny również osoby cierpiące na choroby nerek, zawarty w niej kwas szczawiowy, może sprzyjać powstawaniu kamieni w nerkach.
Pietruszka – zastosowanie w kuchni
Pietruszka jest rośliną powszechnie stosowaną w polskiej kuchni. Często dodaje się ją do zup, sałatek, dań obiadowych. Stanowi też dobry dodatek do koktajli, makaronów, dań obiadowych, a nawet deserów :-).
Jak samodzielnie wyhodować pietruszkę?
Możemy wykorzystać do tego jej korzenie lub nasiona. Korzenie pietruszki wkładamy do doniczki z ziemią (najlepiej takie z zawiązkami liści), umieszczamy w słonecznym miejscu i regularnie podlewamy. Wodę najlepiej wlewać na podstawkę, tak aby nie przelać rośliny. Zadbajmy o ziemię bogatą w składniki odżywcze, o lekko zasadowym odczynie, a odwdzięczy nam się pięknym wzrostem.
Jak przechowywać pietruszkę?
Kupioną natkę warto przechowywać w naczyniu z zimną wodą lub zawinąć w papierowy ręcznik i przechowywać w lodówce. Pietruszkę warto zużyć w ciągu 2-3 dni, ponieważ później traci część swoich wartości odżywczych, a także smak i aromat. Najlepiej sięgać po nią bezpośrednio do doniczki.
Kupioną w większej ilości w sezonie możemy posiekać i zamrozić w gotowych porcjach do wykorzystania w późniejszym czasie.
Kilka przepisów na wykorzystanie pietruszki
Pietruszkowy napar wspierający drogi moczowe
25g korzenia pietruszki ścieramy na tarce i zalewamy 200 ml wrzątku. Odstawiamy do zaparzenia, odcedzamy i miksujemy z połową pęczka natki.
Masło pietruszkowe
2 pęczki natki pietruszki myjemy, odrywamy listki i drobno siekamy. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, drobno kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać dwa ząbki czosnku. Miksujemy wszystko w malakserze na gładką masę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Surówka z natką pietruszki
4 marchewki i dwa jabłka ścieramy na tarce, dodajemy pęczek posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny i łyżkę oleju rzepakowego.