W artykule:
Jesienią należy pamiętać o odpowiednio zbilansowanej diecie. Temperatura na zewnątrz spada, dni stają się coraz krótsze, szybko zapada ciemność, dlatego trudniej utrzymać dobre samopoczucie, a związku z tym i zdrowie. Dobra dieta na tę porę roku może zaważyć na naszej kondycji psychicznej i fizycznej. A warto pamiętać, że jesień niesie ze sobą również bogactwo darów natury, których wykorzystanie pomoże nam zachować zdrowe ciało i ducha.
Dobra dieta, czyli dynia
Dynia jest symbolem Halloween, jednak nie powinna kojarzyć się tyko z tym świętem.
To warzywo jest prawdziwą witaminową bombą. Dynia zawiera dużo witaminy E, która jest doskonałym przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów oraz witaminy C, która podnosi odporność organizmu. W dyni znajdziemy również witaminę B2 biorącą udział w procesach utleniania zachodzących w organizmie oraz w przemianach tłuszczów, białek i cukrów. Poza tym dynia zawiera dużo cynku, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej odporności, produkcji hormonów (insuliny, testosteronu i tyroksyny) oraz syntezy białek.
W dyni znajdziemy również fosfor – pierwiastek, który pomaga w prawidłowym rozwoju i budowie kości, zwiększając gęstość i sprzyjając ich odnowie.
Dobra dieta, czyli jabłka
Jabłka są jednymi z najłatwiej dostępnych owoców w naszym kraju. Często zapominamy, że jabłka to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, które wpływają na odporność organizmu. Te owoce mają niską wartość kaloryczną i przyspieszają metabolizm. Dodatkowo zawierają pektyny, które pęcznieją w żołądku dając wrażenie sytości.
Jabłka zawierają dużo przeciwutleniaczy, które wychwytują wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia organizmu. Jabłka należy spożywać ze skórką, ponieważ w niej znajduje się najwięcej witamin i pektyn. Często te owoce występują w formie różnorodnych i przepysznych przetworów – soków, ciast czy konfitur.
Dobra dieta, czyli jarmuż
Sezon na jarmuż zaczyna się jesienią i trwa prawie do końca zimy. Jarmuż to odmiana kapusty, wykorzystywany był na przestrzeni lat jako roślina ozdobna i jadalna. To warzywo stanowi świetny dodatek do dań, który poza walorami smakowymi wykazuje wiele prozdrowotnych cech. Zawiera przede wszystkim dużo białka, wiele witamin, błonnik oraz przeciwutleniacze. Cechuje go duża zawartość sulforafanu, który znajdziemy też w brokułach. Sulforafan wykazuje działanie antynowotworowe oraz bakteriobójcze.
Najlepiej smakują duże, kruche liście w ciemnozielonym kolorze. Jarmuż należy gotować przez krótki czas, ponieważ tylko wtedy nie traci swoich dobroczynnych właściwości. Surowy jest stosunkowo ciężkostrawny. Można go, podobnie jak szpinak, podsmażyć lub zblanszować.
Dobra dieta, czyli grzyby
Jesień to również sezon na grzyby, dlatego warto z nich korzystać komponując swój jadłospis. Grzyby mają niską wartość kaloryczną (składają się głównie z wody), są bogate w potas i selen oraz zawierają błonnik i białko. Podgrzybki i kurki mają właściwości bakteriobójcze, dzięki temu pomagają w leczeniu przeziębień.
Grzyby są ciężkostrawne, jednak można przygotować z nich potrawy mniej obciążające żołądek np. zupy czy sosy.
Na depresję… dobra dieta!
Wszyscy lubimy polską, złotą jesień, ale poza tym bywa ona taka porą roku, która może wpływać na nas nieco depresyjnie. Dobra dieta może temu zaradzić! Zapobiegajmy depresji jesiennej odpowiednio dobierając składniki odżywcze i – dzięki temu – unikajmy złego samopoczucia i chorób.