fbpx
Śliwki - bardzo zdrowe i smaczne owoce z września

Jedną z podstaw zdrowej diety jest włączenie do jadłospisu produktów sezonowych, najlepiej takich, które jeszcze dodatkowo pokonały jak najmniej kilometrów od miejsca zbioru. Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, ponieważ prawdą jest, że im krócej były przechowywane i przewożone, tym więcej w nich witamin i składników odżywczych.

Na jakie produkty szczególnie warto zwrócić uwagę układając wrześniowe menu?

Śliwki

Na wrześniowych straganach jest ich bardzo dużo. Różowe, fioletowe, okrągłe, jajowate, owalne. Słodkie i pyszne. Świetne jako przekąska, dodatek do potraw, ciast, a także jako element przetworów.

Śliwki bardzo pozytywnie oddziałują na układ trawienny, przeciwdziałają zaparciom, pomagają w zapobieganiu chorobom nowotworowym jelita grubego. Mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie, mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom nowotworowym.

Gruszki

Jest z czego wybierać, gdyż odmian gruszek jest nawet kilkadziesiąt gatunków. U nas najpopularniejsze są Klapsy, Konferencje i gruszki Williamsa.

Dzięki sporej zawartości błonnika korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a wysoka ilość potasu sprawia, że są polecane dla osób z chorobami układu krążenia. Działają pozytywnie na układ nerwowy, poprawiają koncentrację i pracę mózgu, są także pomocne w walce z osteoporozą.

Orzechy laskowe i włoskie

Ich właściwości zdrowotnych nie trzeba już raczej nikomu przedstawiać. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierają układ krążenia, przeciwdziałają miażdżycy, wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Zawierają dużo białka, witamin z grupy B, a także witaminy E, będącej silnym antyoksydantem.

Orzechy warto jeść przez cały rok, ale to właśnie teraz są najpyszniejsze.

Pomidory

Dzięki wysokiej zawartości likopenu odgrywają ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Jest to też dobry czas na zrobienie pomidorowych przetworów, gdyż w formie przetworzonej likopen jest jeszcze bardziej wartościowy.

Ponadto pozytywnie wpływają na układ krążenia, zapobiegają miażdżycy i zawałom serca, obniżają ciśnienie krwi, a także opóźniają procesy starzenia.

Papryka

Czerwona, biała, żółta, zielona, pomarańczowa. Dzięki niej wrześniowe stragany wyglądają jak kolorowy obraz. Zawiera dużo witaminy C, będącej silnym antyoksydantem oraz składnikiem pozytywnie wpływającym na nasz układ odpornościowy. Chroni przed chorobami układu krążenia, pomaga w walce z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, ma działanie przeciwzapalne.

I na koniec… grzyby

O wartościach odżywczych pisać nie będziemy, bo są mocno dyskusyjne, ale nie tylko zdrowymi produktami człowiek żyje 😉 Borowiki, podgrzybki, kurki – są niezwykle aromatyczne, poprawiają smak potraw, cieszą oko i podniebienie. W niewielkich ilościach nie powinny nam zaszkodzić, o ile znamy się na grzybach i nie zbierzemy tych trujących! Spacer po lesie to dodatkowa porcja zdrowia. Nie wiem jak Was, ale mnie już sam widok podgrzybka wychylającego się z trawy przyprawia o dreszcz przyjemności 🙂

Smacznego!