W artykule:
Zaczął się sezon na truskawki :-). Teraz możemy zaszaleć z koktajlami, deserami i ciastami z tymi pysznymi owocami. Warto z tego korzystać pełnymi garściami, bo sezon na truskawki trwa krótko, a właśnie teraz mają one najwięcej składników odżywczych i smakują najlepiej. Mam dzisiaj dla Was propozycję na trochę inne zastosowanie truskawek – w formie smoothie z truskawkami, z dodatkiem pieczonych buraków, imbiru i nasion chia. Spróbujcie koniecznie :-).
Smoothie z truskawek i buraków – właściwości zdrowotne
Składniki smoothie to prawdziwe bogactwo składników odżywczych.Dostarczą one nam witamin i składników mineralnych, wzmocnią organizm, a także poprawią pracę układu odpornościowego. Co w nim znajdziemy?
Truskawki
Stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy A, cennych minerałów i przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają nowotworom.
Wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci, wspomagają przemianę materii.
Czy wiesz, że nazwa truskawka pochodzi podobno od wyrazu „trusk”, który oznacza szelest powstający przy odrywaniu ich od szypułek? Nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi ciekawie ;-).
Buraki
Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin C i A, a także wapnia, potasu, magnezu i manganu.
Mają silne działanie krwiotwórcze, przeciwdziałają anemii, pomagają również w leczeniu nadciśnienia i chorób serca. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają przemianę materii oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Imbir
Imbir jest świetnym dodatkiem do dań, ponieważ nie dość że ma wiele właściwości zdrowotnych, to jeszcze nadaje naszym potrawom oryginalnego smaku.
Ma silne działanie bakteriobójcze, rozgrzewające i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy przeziębieniu. Wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii, jest również pomocny przy niestrawności i mdłościach. Wspiera system immunologiczny, a także poprawia pamięć i koncentrację.
Imbir jest często wykorzystywany do łagodzenia objawów choroby lokomocyjnej.
Nasiona chia
Te małe ziarenka stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, wspierają pracę układu krążenia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają dodatkowo pracę jelit i ułatwiają odchudzanie.
Wpływają korzystnie na stan naszej skóry, poprawiają pracę układu nerwowego oraz opóźniają procesy starzenia.
Smoothie z truskawek i buraków – składniki na 4 porcje
Do przygotowania smoothie potrzebujemy:
- 2 buraki (ok. 200g)
- 400g truskawek
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki nasion chia
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania smoothie z truskawek i buraków
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, większe truskawki kroimy na mniejsze części.
Buraki gotujemy w skórkach i studzimy, a następnie obieramy i kroimy w małe kawałki.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki blendujemy, a jeśli smoothie jest za gęste, możemy wtedy dodać trochę wody.
Życzę smacznego :-).