W artykule:
Choroba zakrzepowa popularnie nazywana zakrzepicą to coraz częściej występujące schorzenie, tym groźniejsze, że rozwija się bardzo często przez dłuższy czas bez widocznych objawów. W wyniku zakrzepicy w naczyniach krwionośnych powstają skrzepy, które w niesprzyjających okolicznościach mogą nie ulegać rozpuszczeniu, lecz zwężać naczynie i utrudniać prawidłowy przepływ krwi. Jeśli podejrzewamy u siebie chorobę zakrzepową, pierwszym naszym posunięciem powinna być wizyta u lekarza. Jednak w późniejszym okresie właściwie dobrana dieta przy zakrzepicy może okazać się doskonałym pomysłem. Dowiedz się, co powinno się spożywać, a czego unikać przy schorzeniu polegającym na zatorach żył prowadzących krew do naszego serca.
Zakrzepica – czynniki zwiększające ryzyko
Do czynników zwiększających ryzyko zakrzepicy należą między innymi:
- wiek – z biegiem lat ryzyko zakrzepicy jest coraz większe,
- siedzący lub leżący tryb życia (obłożne choroby, siedząca praca, częste podróże samochodem i samolotem),
- nadwaga,
- palenie papierosów,
- ciąża, stosowanie niektórych leków (tabletki antykoncepcyjne, sterydy, leki moczopędne),
- aktualne schorzenia (cukrzyca, otyłość, nowotwory, choroby układu krążenia),
- skłonności genetyczne.
Dieta przy zakrzepicy – czego powinniśmy unikać?
Przy zwiększonym ryzyku lub wystąpieniu tego rodzaju chorobie żył warto zwrócić uwagę na swoją dietę – należy unikać dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, niewskazane jest zwłaszcza czerwone mięso.
Dieta przy zakrzepicy powinna polegać na ograniczeniu ilości spożywanej soli, a także słonych przekąsek (paluszków, chrupek, solonych orzeszków). Trzeba pamiętać, że sól występuje w większych ilościach w wielu produktach spożywczych: wędlinach, żółtych serach, kiszonkach, fast foodach, produktach gotowych, wysoko przetworzonych.
Przy zakrzepicy w naszej diecie należy także zmniejszyć ilość produktów bogatych w witaminę K, spore jej ilości występują w sałacie, szpinaku, kapuście, brukselce, kalafiorze, brokułach, awokado, pietruszce, a także w zielonej herbacie. Nie chodzi tu o rezygnację z tych produktów, a raczej o kontrolowanie spożywanych ilości, tak aby nie przyjmować zbyt dużej dawki jednorazowej i aby ilość takich produktów była mniej więcej równomierna w czasie leczenia.
Unikać trzeba też używek – rzucić palenie, do minimum ograniczyć spożycie alkoholu czy mocnej kawy.
Dieta w zakrzepicy powinna również wykluczać cukier i produkty słodkie, a także produkty przetworzone, które zawierają niekorzystne dla organizmu tłuszcze trans.
Zakrzepica i dieta – na co zwrócić uwagę?
Planując swoją dietę przy zakrzepicy, warto zwrócić szczególną uwagę i włączyć do diety następujące elementy.
Witamina E
Przy zakrzepicy warto włączyć do spożywanych elementów witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, poza tym zapobiega przyleganiu płytek krwi, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Bardzo dobrymi źródłami witaminy E są: migdały, orzechy laskowe, oleje roślinne, ziarna zbóż, tłuste ryby.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce stanowią tak doskonałe źródło wszelkiego typu witamin i innych elementów, że najczęściej sprawdzają się w każdej przypadłości. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość warzyw i owoców w diecie zakrzepowej, stanowią nie tylko bogate źródło antyoksydantów, które chronią naczynia krwionośne przed atakiem wolnych rodników, ale zawierają też dużo błonnika. Wśród warzyw szczególną uwagę warto zwrócić na cebulę i czosnek, gdyż zawarta w nich siarka zapobiega powstawaniu skrzepów.
Kwasy omega-3
Istotnym elementem diety stosowanej przy zakrzepicy są także kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, antyzakrzepowe i poprawiają stan naczyń krwionośnych. Kwasy omega-3 znajdziemy między innymi w takich produktach, jak: tłuste ryby morskie (łosoś, halibut, dorsz, śledzie), owoce morza, tran, olej lniany, orzechy włoskie.
Witaminy z grupy B
Jeśli grozi nam zakrzepica, dieta musi zawierać odpowiednie ilości witamin z grupy B, występujących w produktach zbożowych: pieczywie, makaronach, kaszach, płatkach, ryżach, a także warzywach strączkowych, orzechach, jajkach, nabiale.
Wybrane przyprawy
Przyprawiając potrawy, warto zwrócić uwagę na przyprawy o działaniu przeciwzapalnym, np. imbir, cynamon, kurkumę, goździki, rozmaryn – mogą one wpływać pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiegać zakrzepom.
Wprowadzając te składniki do diety przy zakrzepicy (i eliminując te niekorzystne) należy oczywiście pamiętać o różnorodnej, dobrze zbilansowanej diecie, dostosowanej indywidualnie do naszych konkretnych potrzeb i odpowiedniej ilości wypijanych płynów.
Masz wątpliwości dotyczące skutecznej i zdrowej diety w zakrzepicy?
Umów się na konsultację, na której przeanalizuję Twoją indywidualną sytuację, przekażę Ci wskazówki i zalecenia żywieniowe, mogę również przygotować dla Ciebie indywidualny, świetnie zbilansowany jadłospis.