fbpx
Na niedobór magnezu dobre są między innymy takie produkty, jak orzechy

Magiczny pierwiastek, który według niektórych jest remedium na wszystko. Głowa, nogi, ręce, brzuch – wszystkim niekorzystnym objawom winien jest magnez. Niestety muszę wyprowadzić Was z błędu – magnez nie wyleczy wszystkich schorzeń tego świata. Jednak dla wielu osób, w tym również nerwicowców, jest faktycznie czymś na wagę złota. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno niedobór magnezu, jak i jego nadmiar mogą prowadzić do niekorzystnych reakcji organizmu. Jakich? O tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego potrzebujemy magnezu?

Magnez to pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i mięśniowego. Stanowi element błon komórkowych, a pod względem częstotliwości występowania w organizmie zajmuje czwarte miejsce. Ponad połowa magnezu znajduje się w tkance kostnej, a mniej więcej 40% w mięśniach i tkankach miękkich. Około 1% magnezu występuje w płynach międzykomórkowych.

Zapotrzebowanie osób dorosłych na magnez wynosi średnio od 250 do 350 mg na dobę, jednak wzrasta ono znacząco, gdy jesteśmy często narażeni na stres i nadmierne napięcie nerwowe.

Dlaczego tak często występują niedobory magnezu?

Generalnie, dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać nam tego minerału w wystarczającej ilości. Jednak ten pierwiastek jest niezwykle wrażliwy na nasz tryb życia i wiele czynników może powodować jego utratę lub gorsze wchłanianie.

Co powoduje niedobór magnezu – jego straty lub gorsze przyswajanie?

  • Stresujący tryb życia.
  • Nadmierne spożycie alkoholu.
  • Stosowanie leków moczopędnych.
  • Niewłaściwa dieta, bogata w produkty przetworzone.
  • Nadmierne odchudzanie.
  • Ciężka praca fizyczna.
  • Zbyt duże spożycie płynów.

Magnez – jakie ma działanie?

  • Stanowi skuteczny regulator układu nerwowego
  • Poprawia pamięć, koncentrację, skutecznie polepsza nastrój
  • Jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowej budowy kości i zębów
  • Posiada działanie antystresowe, pomaga w walce z depresją, wspiera pracę mózgu
  • Dodaje energii, przeciwdziała występowaniu przewlekłego zmęczenia
  • Spowalnia procesy starzenia
  • Jest potrzebny do syntezy i stabilizacji DNA w jądrze komórkowym oraz utrzymania integralności błon mitochondrialnych
  • Łagodzi problemy z zasypianiem i nadpobudliwością, działa uspokajająco
  • Pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych wpływając pozytywnie na pracę mięśni i nerwów
  • Bierze udział w procesach dostarczania energii do komórek i tkanek
  • Zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego i łagodzi bóle menstruacyjne
  • Odgrywa dużą rolę w ponad 300 procesach enzymatycznych i hormonalnych w organizmie
  • Korzystnie działa na pracę układu krążenia.

Niedobór magnezu – objawy i skutki

Niedobór magnezu możemy podejrzewać, kiedy dokuczają nam skurcze mięśniowe, drżenie powiek, drażliwość, problemy z koncentracją, nadmierna pobudliwość lub wręcz przeciwnie apatia, kłopoty ze snem, mniejszy apetyt, bolesne miesiączki.

Zbyt niski jego poziom działa również niekorzystnie na układ krążenia, mogą pojawić się problemy z sercem, nadmierne zmęczenie czy bóle głowy. Większe niedobory magnezu mogą skutkować wystąpieniem stanów lękowych i depresyjnych.

Długotrwały niedobór magnezu może prowadzić do obniżenia odporności, przedwczesnego starzenia, niedokrwistości oraz większej podatności na choroby nowotworowe, jest też wiązany z występowaniem arytmii, nadciśnienia i astmy.

Z czym wiąże się nadmiar magnezu?

Nadmiar magnezu pojawia się stosunkowo rzadko, może jednak czasami wystąpić u osób cierpiących na niewydolność nerek oraz takich, które poza wysoką zawartością magnezu w diecie dostarczają go sobie również w postaci leków i suplementów diety.

W przypadku wystąpienia znacznych nadmiarów magnezu mogą pojawić się nudności, wymioty, zaburzenia układu nerwowego i oddechowego, zaburzenia akcji serca, niskie ciśnienie krwi. Zbyt wysoki poziom magnezu może również skutkować zwiększonym wydalaniem wapnia z organizmu.

Gdzie znajdziemy najwięcej magnezu?

Produkty zawierające najwięcej magnezu - dobre na niedobór magnezuNajlepsze źródła magnezu to zielone warzywa liściaste, grube kasze, produkty pełnoziarniste, otręby, kiełki zbóż, nasiona roślin strączkowych, orzechy (w tym dobrej jakości masło orzechowe), migdały, banany, suszone owoce, gorzka czekolada, kakao, kukurydza.

Wspominając o produktach spożywczych, nie należy też zapominać o wodach mineralnych wysokozmineralizowanych i twardej wodzie pitnej, które mogą być dobrym źródłem magnezu. Jeśli używamy filtra do wody kranowej, warto zaopatrzyć się w filtr magnezowy, który dodatkowo wzbogaci wodę o ten pierwiastek.

Trzeba jednak pamiętać, że zawartość magnezu w artykułach spożywczych, a jego przyswajalność to nie to samo. Dużo zależy od innych czynników, które obniżają lub podwyższają jego dostępność.

Wśród tych zmniejszających wchłanianie magnezu możemy wymienić: obróbkę kulinarną, dużą ilość błonnika, dużą ilość wapnia w diecie, występowanie fosforanów i związków fitynowych.

Przyswajalność magnezu możemy podwyższyć poprzez ograniczenie obróbki termicznej (spożywanie surowych warzyw i owoców), zadbanie o obecność białka w posiłkach (zwiększa jego wchłanianie) oraz ograniczenie niektórych produktów (zawierających dużo wapnia i fosforu, soków owocowych czy alkoholu).