W artykule:
Produkty o niskim indeksie glikemicznym – co to znaczy?
Niskim indeksem glikemicznym oznaczone są produkty, po których spożyciu poziom cukru we krwi zwiększa się stopniowo, powoli. Produkty te są polecane wszystkim osobom pragnącym utrzymać stabilny poziom glukozy, w tym diabetykom. Dzięki niskiemu IG pomagają one uniknąć nagłych skoków energii. Dodatkowo umożliwiają dłuższe utrzymanie sytości, dlatego świetnie sprawdzają się wśród osób na diecie odchudzającej.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym – czyli jakie?
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
- pieczywo pełnoziarniste;
- ciecierzycę;
- fasolę;
- jogurt naturalny;
- maślankę;
- kefir;
- mascarpone;
- ser feta;
- ricottę;
- jaja;
- owoce morza;
- sos sojowy;
- oliwę z oliwek;
- oleje roślinne;
- masło;
- smalec;
- podroby;
- mięso;
- niskoskrobiowe warzywa, takie jak np. ogórki, pomidory, sałata, brokuły czy kalafiory;
- orzechy laskowe, włoskie, arachidowe, nerkowca czy pistacje;
- pestki dyni;
- nasiona słonecznika;
- niektóre owoce, np. wiśnie, maliny, jeżyny, truskawki, czereśnie, śliwki, jabłka czy brzoskwinie.
Jak widać, lista produktów o niskim indeksie glikemicznym jest długa. Zatem osoby zainteresowane dietą o niskim IG nie muszą się obawiać, że ich jadłospis będzie monotematyczny.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – czego powinno być jak najmniej?
W diecie o niskim indeksie glikemicznym nie mogą przeważać następujące produkty o wysokim IG:
- wody smakowe;
- napoje gazowane;
- nektary;
- słodycze, np. żelki, czekolady, praliny, cukierki, batony czy wafelki;
- wyroby cukiernicze, takie jak ciastka, ciasta, torty, drożdżówki;
- frytki;
- chipsy;
- gotowane warzywa, np. ziemniaki, buraki;
- ryż;
- kasza jęczmienna;
- kasza jaglana;
- jasne pieczywo;
- biały makaron;
- słodkie płatki śniadaniowe;
- marmolady;
- konfitury;
- dżemy;
- owoce, takie jak np. arbuz czy dojrzałe banany.
W diecie o niskim IG nie powinna znajdować się też duża ilość następujących produktów o średnim indeksie glikemicznym:
- syrop klonowy;
- miód;
- pizza;
- soki owocowe;
- owoce, takie jak kiwi, papaja czy ananas i brzoskwinie w puszce;
- kuskus;
- smażone i pieczone bataty;
- ryż brązowy.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – dla kogo?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest rekomendowana dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, nietolerancją glukozy, podwyższonym poziomem trójglicerydów i hiperlipidemią mieszaną. Polecana jest także osobom pragnącym zredukować masę ciała oraz tym, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać.
Dieta o niskim IG – zalety
Dieta o niskim indeksie glikemicznym ma wiele zalet. Przede wszystkim pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi po posiłku oraz obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych. Dodatkowo wspiera prawidłowe działanie komórek produkujących insulinę oraz pomaga w obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL). Ponadto badania naukowe sugerują, że istnieje związek pomiędzy stosowaniem diety o niskim IG a ryzykiem występowania nowotworów. Co więcej, dieta ta nie niesie ze sobą ryzyka niedoborów składników odżywczych, gdyż nie jest uznawana za restrykcyjną. Większość produktów, które trzeba wykluczyć, stosując dietę o niskim IG to wysoko przetworzona żywność, która nie jest zalecana w żadnym zdrowym planie żywieniowym.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jadłospis na tydzień na Vitalia.pl
Przejście na dietę o niskim IG to świetna decyzja. Jednak, jak zacząć? Najlepiej wejść na stronę Vitalia.pl i kupić dietę. Po złożeniu zamówienia i wypełnieniu odpowiednich formularzy otrzymuje się indywidualny jadłospis, bazę prostych i jednocześnie smacznych przepisów, gotową listę zakupów i materiały edukacyjne. Dodatkowo można liczyć na kontakt z dietetykiem i psychodietetykiem. Ponadto istnieje możliwość wymiany przepisów w diecie oraz wykluczenia produktów spożywczych, których nie lubimy.
Zatem, jeśli chcesz rozpocząć dietę o niskim indeksie glikemicznym, jadłospis na tydzień zamówisz na stronie Vitalia.pl!
Artykuł powstał we współpracy z Vitalia.