fbpx
Czy lepsza kawa Arabica czy Robusta - zdjęcie przedstawia ziarna kawy jako przyczynek do wyżej postawionego pytania

Główne gatunki kawy – Arabica oraz Robusta – znacząco różnią się od siebie. Przy wyborze konkretnego rodzaju kawy miłośnicy i smakosze zwracają uwagę na bogaty aromat, smak czy głęboki bukiet. Po jaki gatunek kawy najlepiej sięgnąć i czym się różnią?

Intensywna i wyrazista Robusta

Obok Arabiki, Robusta (Coffea canephora) to najpopularniejsza odmiana kawowca uprawiana w Azji i Afryce. Jej produkcja wiąże się z mniejszymi kosztami, dlatego często dodaje się ją do kaw rozpuszczalnych czy tańszych mieszanek, by zrównoważyć ich smak oraz aromat. Robusta wyróżnia się nie tylko swoim wyrazistym i intensywnym smakiem. Wyczuć można jej gorzkie nuty (co jest związane z wyższą zawartością kwasu chlorogenowego), które są doceniane przez wielu miłośników kawy. Wyższa zawartość kofeiny sprawia, że parzone ziarna pobudzą w większym stopniu.

Ten rodzaj kawy często wykorzystuje się również do produkcji espresso oraz mieszanek. W obrębie gatunku robusta istnieje wiele rodzajów odmian, które różnią się od siebie względem smaku czy aromatu.

Arabica – bogaty aromat z nutami owocowymi i kwiatowymi

Ziarna tego gatunku kawy wyróżniają się delikatnym i subtelnym smakiem. Miłośnicy parzonych ziaren mogą liczyć również na bogaty aromat i złożony profil smakowy. To dobra propozycja dla wszystkich, którzy docenią w kawie nuty kwiatowe, orzechowe, kakaowe, korzenne czy owocowe oraz kwasowość.

Arabica wyróżnia się mniejszą zawartością kofeiny, w porównaniu do Robusty. Dla niektórych osób, zwłaszcza wrażliwych na działanie kawy, może to być najsilniejszy argument, który przemówi za wybraniem tego gatunku. Pod względem uprawy Arabica wymaga chłodniejszego klimatu, większej różnorodności gleby oraz wyższego położenia, co nie pozostaje bez znaczenia na końcową cenę produktu.

Po ten gatunek kawy sięgają prawdziwi smakosze, głównie ze względu na wyróżniający się aromat i smak. Ten gatunek jest również często wykorzystywany do kaw deserowych, dzięki mniej wyczuwalnej nucie goryczy.

Arabica a robusta – jakie są różnice samych ziaren?

Czy wiesz, że krzew drzewka kawowego, na którym rośnie robusta, może osiągnąć nawet 10 metrów? Zazwyczaj są to jednak niższe krzaczki, mające maksymalnie około 5-6 metrów. Z kolei Arabica to znacznie mniejsze drzewka kawowe, mające zazwyczaj maksymalnie 5 metrów.

Same ziarna również się od siebie różnią. Główna różnica może być zauważalna w tym, że robusta jest bardziej okrągła, niż arabica mająca owalny kształt. Różnią się one też żłobieniem, czyli rowkiem na ziarnach – arabica ma charakterystyczną literę S, a rowek robusty jest prosty.

Robusta vs Arabika – co wybrać?

Przed wyborem konkretnego rodzaju kawy, warto pozwolić sobie na spróbowanie różnych gatunków i odmian ziaren. Aromat, intensywność, głębia smaku, obecność nut kwiatowych czy owocowych oraz zróżnicowany poziom kofeiny – to wszystko może mieć znaczenie przy wyborze najlepszego dla nas gatunku kawy.

Arabica będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które pragną ograniczyć poziom spożywania kofeiny, piją w ciągu dnia kilka filiżanek kawy, cenią głęboki i złożony bukiet tej odmiany oraz lubią łagodną kawę.

Choć po Robustę najchętniej sięgają osoby, którym zależy przede wszystkim na pobudzającym działaniu kofeiny, to nie jedyne zastosowanie tego gatunku. Sprawdzi się on także do robienia espresso, ponieważ umożliwia uzyskanie gęstej cremy.

Wybór poszczególnego gatunku kawy będzie sprawą indywidualną i zależną od naszych preferencji czy też upodobań. Oczywiście, możemy sięgać po Arabikę i Rubustę, w zależności od tego, na jakie doznania w danej chwili będziemy mieć ochotę.

W czym zaparzyć kawę?

Zmielone ziarna można przygotować na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki smak chcesz wydobyć z kawy. Oczywiście istotne będzie też samo urządzenie, jakim dysponujesz. Jeśli zależy Ci na aromatycznym espresso, polecanym ekspresem będzie ciśnieniowy. W Twojej kuchni króluje kawiarka? Pamiętaj, że w tym przypadku ziarna nie powinny być ugniatane w koszyczku na kawę – woda musi równomiernie się rozprowadzać.

Swoją ulubioną mieszankę możesz też przygotować w french pressie czy dripie. Wybór odpowiedniego urządzenia do przygotowania ziaren powinien być dostosowany do Twoich wymagań i tego, co dokładnie chcesz wydobyć z kawy.

Artykuł sponsorowany