W artykule:
Miód lipowy, gryczany, spadziowy, miody wielokwiatowe, a nawet tak egzotyczny produkt, jak miód z krzewu manuka, są dość powszechne i dobrze znane konsumentom. Jeżeli należysz do miłośników tego złotego płynu, to na pewno spodoba Ci się także miód z nostrzyka. Miód nostrzykowy nie należy, póki co do najpopularniejszych rodzajów miodu, dlatego, jeżeli czytasz o nim po raz pierwszy, postaramy Ci się przybliżyć wyjątkowe właściwości miodu z tej rośliny.
Poznaj wyjątkową roślinę – nostrzyk lekarski
Nostrzyk, którego łacińska nazwa brzmi melilotus officinalis, należy do roślin z rodziny bobowatych i rośnie w wielu miejscach, także w naszym kraju. Nostrzyk biały osiąga wysokość do półtora metra, ma ząbkowane liście, a jego drobne białe kwiaty zebrane są w grona. Okres kwitnienia tej rośliny miododajnej to przełom lipca i sierpnia, a nostrzyk żółty kwitnie nawet do października.
Na uwagę zasługuje jego ogromna wydajność miodowa. Pszczoły mogą zebrać nektar z nostrzyka żółtego oraz nostrzyka białego (melilotus albus) w ilości nawet 700 kg miodu z hektara.
Miód nostrzykowy polecany jest w różnych dolegliwościach, ale mówi się także, że warto spożywać go w celach prewencyjnych. Ziele nostrzyka cenione jest od dawna w medycynie naturalnej, a od jakiegoś czasu zwraca się uwagę na właściwości zdrowotne, jakie niesie ze sobą także nostrzykowy miód.
Wyjątkowy miód z nostrzyka
Miód z nostrzyka w formie płynnej ma bursztynowo-złotą barwę, która jaśnieje po krystalizacji. Jeżeli chodzi o smak, to niektórzy mówią o lekko kwaskowatej, orzeźwiającej nucie i o zapachu letniej łąki. W sklepach internetowych kupić można różne rodzaje miodów, jednak miód nostrzykowy dostępny jest jak na razie w niewielu w miejscach, między innymi w sklepie Pasieki Dutkowiak.
Tak jak wszystkie rodzaje miodów także i ten z nostrzyka może być stosowany jako dodatek do herbaty, jedzony na kanapkach, czy wykorzystywany jako zamiennik cukru. Warto wiedzieć, że może on mieć także szerokie zastosowanie zdrowotne, o czym piszemy w dalszej części artykułu.
Miód nostrzykowy. Poznaj jego właściwości
Skoro już wiesz, czym jest nostrzyk biały, to nadeszła pora przejść do właściwości prozdrowotnych miodu z nostrzyka. Wśród unikalnych składników tego miodu znajdują się przeciwutleniacze takie jak kwasy fenolowe, alantoina, a także związki kumarynowe rozrzedzające krew. Dlatego miód nostrzykowy wskazany jest dla osób borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, narażonych na zawał czy zakrzepowe zapalenie żył.
Podobnie jak inne miody, ten powstający z nostrzyka ma także właściwości bakteriobójcze, oraz właściwości uspokajające. Łyżeczkę miodu nostrzykowego rozpuszczoną w ciepłej wodzie warto wypić przed snem – w ten sposób poradzisz sobie z bezsennością.
Dlaczego warto jeść miód z nostrzyka?
Miód jest czymś, co warto włączyć do swojej diety, mało jest bowiem produktów, które pysznie smakują, jednocześnie korzystnie wpływając na nasz organizm. Nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem.
Najbardziej znane są miody lipowe, akacjowe i wielokwiatowe, dobrze jest jednak poznać także nowe produkty. Nostrzyk ciągle jeszcze nie jest popularną rośliną miododajną, aczkolwiek coraz więcej osób docenia jej wyjątkowe właściwości, które odnajdujemy także w pozyskiwanym z niego miodzie.
Dlaczego więc warto sięgać po miód nostrzykowy? Jeżeli mówimy o jego właściwościach, to warto podkreślić obecność kumaryny, która ma działanie przeciwzakrzepowe. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że osoby biorące leki przeciwzakrzepowe, nie powinny jeść go zbyt dużo.
Wszystkie miody mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, jeżeli więc chcesz wspomóc działanie swojego organizmu, postaraj się, aby w Twojej spiżarni znalazły się miody różnego rodzaju. Sok malinowy i łyżeczka miodu to idealny środek na przeziębienie, a miód z nostrzyka ma dodatkowo działanie nasenne. Zadbaj o swoje zdrowie, wprowadzając do diety pyszne miody z polskich pasiek.