Często Pacjenci pytają mnie o zdrowsze wersje przekąsek na imprezę.

Ciasto francuskie może nie jest produktem idealnym, ale w zestawieniu ze szpinakiem, czosnkiem i sera feta prezentują się już całkiem dobrze :-).

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku

– 1 opakowanie sera feta

– 4 ząbki czosnku

– sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozdrobniony ser feta i wyciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na trzy części, na każdej z nich rozsmarowujemy farsz ze szpinaku, zwijamy w rulon i kroimy jak kopytka.

Piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni, paszteciki pieczemy około 20-25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do zarumienienia.