W artykule:
Wątroba jest organem, który ma niezwykłe umiejętności regeneracji. Jednak nawet najsilniejszy narząd, w sytuacji nadmiernego obciążenia, potrzebuje wspomagania. Jeśli mamy problemy z wątrobą lub wymagamy od niej dodatkowej pracy, spożywając dużo tłustych potraw czy nadużywając alkoholu, warto, oprócz zmiany nawyków żywieniowych i lekkostrawnej diety, włączyć do jadłospisu kilka produktów wspomagających. Poniżej kilka bardzo dobrych rozwiązań na wspomaganie wątroby.
Ostropest plamisty
Zawarta w nim sylimaryna chroni komórki wątroby przed działaniem szkodliwych toksyn, zapobiegając ich uszkodzeniu, a także pobudza je do regeneracji. Ostropest przyspiesza usuwanie toksycznych substancji i metali ciężkich z organizmu, jest stosowany wspomagająco przy leczeniu toksycznych uszkodzeń wątroby. Bywa też wykorzystywany przy leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C, chroni również wątrobę w czasie silnej farmakoterapii. Ostropest plamisty (po zmieleniu) możemy stosować jako dodatek do herbaty (nie więcej niż 2 łyżeczki) lub przyrządzić z niego napar. Można go również używać jako dodatek do potraw: kanapek, zup, sałatek lub spożywać bezpośrednio popijając letnią wodą.
Karczoch
Wspomaga organizm w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawarta w nim cynaryna odciąża wątrobę, pomagając w usuwaniu z organizmu substancji toksycznych. Pobudza i przyspiesza wydzielanie żółci, ma również korzystne działanie na przemiany lipidów. Związki aktywne zawarte w karczochu mają działanie ochronne na komórki wątroby, oddziaływują również antyoksydacyjnie, niszcząc wolne rodniki, które mogą uszkodzić jej strukturę.
Czosnek niedźwiedzi
Zawarte w nim związki siarki działają przeciwutleniająco, mają również silne właściwości odtruwające, w dużej mierze odciążające wątrobę. Czosnek niedźwiedzi przyspiesza i zwiększa wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwione jest trawienie tłuszczów. Obniża również poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Czosnek niedźwiedzi najlepiej dodawać do surówek i sałatek, gdyż wtedy uzyskujemy pełnię jego wartości odżywczych.
Gorzka czekolada
Chodzi tu o czekoladę u wysokiej zawartości kakao (powyżej 85%). Jest ona bogata w polifenole, które wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych, także na żyłę wrotną, która znajduje się w wątrobie. Dzięki dobremu ukrwieniu wątroba działa sprawniej i łatwiej się regeneruje. Również wysoka zawartość magnezu i potasu zadziałają na nią pozytywnie.
Mniszek lekarski
Wspomaga pracę wątroby, przyspieszając usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i substancji toksycznych. Jest znany jako jedno z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu we krwi, jest często stosowany wspomagająco przy marskości wątroby i przebytym wirusowym jej zapaleniu.
Kiszonki
Kiszona kapusta i kiszone buraki są dobrym źródłem witaminy C, która korzystnie działa na regenerację wątroby, a buraki dodatkowo wspierają wątrobę w usuwaniu toksyn z organizmu. Nie muszą to być wielkie ilości, wystarczy 1-2 łyżki do obiadu, ważne natomiast, aby nie miały one dodatku octu.
Chlorella
Dzięki swoim właściwościom wchłaniania zanieczyszczeń, jest bardzo dobrą substancją oczyszczającą nasz organizm z toksyn, substancji chemicznych, metali ciężkich i alkoholu. Jest także bogatym źródłem antyutleniaczy.