W artykule:
Istnieje wiele różnych sposobów żywienia, jako że zmieniają się również potrzeby ludzi, a często także wskazania medyczne w tym obszarze. Niektóre diety w ostatnich latach zaczęły zdobywać bardzo dużą popularność, czego najlepszym przykładem jest dieta śródziemnomorska. Co zawiera taki jadłospis i kiedy można wdrożyć go w życie?
Dieta śródziemnomorska – co to jest?
Dietą śródziemnomorską nazywa się tradycyjny schemat żywienia charakterystyczny dla regionu śródziemnomorskiego, w tym Grecji, Włoch, Hiszpanii, południowej Francji i innych krajów o podobnym klimacie. Jest to jeden z najbardziej cenionych modeli jedzenia, jeśli chodzi o potencjalne korzyści zdrowotne. Chodzi tutaj przede wszystkim o zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca, cukrzycy typu drugiego, a także korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele przestrzeni w badaniach dietetycznych poświęcono badaniu właśnie tej diety, która stosowana jest przez miliony ludzi. Mówi się o potencjalnym wpływie diety śródziemnomorskiej na długość życia i utrzymanie ogólnego dobrego stanu zdrowia.
Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu różnorodnych, świeżych produktów. Zaleca się, aby unikać żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukry, tłuszcze trans i sól. Nic więc dziwnego, że ta dieta jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Promuje ona spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, które dostarczają niezbędnych witamin, składników mineralnych i błonnika. Niezwykle ważne jest ponadto spożywanie ryb, będących bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, wpływających korzystnie na funkcjonowanie serca i całego układu nerwowego. Co więcej, dieta śródziemnomorska nie może istnieć bez dostatecznej ilości zdrowych tłuszczów. Dla mieszkańców krajów znad Morza Śródziemnego głównym źródłem tłuszczu jest olej z oliwek. Spożywanie produktów tłuszczowych w odpowiedniej ilości pomaga między innymi utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Jak można się domyślać, w takim modelu żywienia nie brakuje również produktów pełnoziarnistych, takich jak wybrane gatunki chleba, makaronu, kasz i innych artykułów wytworzonych z pełnych ziaren. Przy diecie śródziemnomorskiej trzeba więc zwracać uwagę na jakość wybieranej żywności.
Dieta śródziemnomorska – co to znaczy? Co jeść, a czego lepiej unikać?
W ramach diety śródziemnomorskiej do swoich codziennych posiłków warto wprowadzić jak najwięcej orzechów i nasion. Nie tylko pozytywnie wpływają one na pracę mózgu, ale są również bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych. W swoim jadłospisie warto uwzględnić różnorodne gatunki orzechów, nasiona chia, siemię lniane, migdały i inne.
Z drugiej strony, oprócz wymienionych wcześniej produktów, dieta śródziemnomorska zwraca również uwagę na pewne ograniczenia. Zaleca się zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w strączkach – w tym na przykład w fasoli, soczewicy i ciecierzycy. Zamiast mięsa w potrawach często występują ryby, cenne pod względem składników odżywczych. Co ciekawe, w diecie śródziemnomorskiej jest miejsce dla spożywania umiarkowanej ilości wina, jako że w tradycji jest ono podawane razem z posiłkiem.
Jaka dieta śródziemnomorska będzie najlepsza na co dzień?
Stosowanie diety śródziemnomorskiej na co dzień może być bardzo dobrym pomysłem, jako że jest ona zdrowa, zrównoważona i bogata w różnorodne składniki odżywcze. Orzechy i nasiona bardzo łatwo jest wkomponować na przykład w plan śniadania, podając je z owsianką w towarzystwie świeżych owoców (poza sezonem można skorzystać z mrożonych odpowiedników). Źródło zdrowych tłuszczów można także podawać w formie przekąski. Na obiad warto przyrządzić ulubioną rybę, skrapiając ją oliwą z oliwek i przyprawiając ziołami. Na talerzu mogą znaleźć się również sałatka ze świeżych warzyw z octem balsamicznym oraz kasza. Natomiast przykładowa kolacja w diecie śródziemnomorskiej często opiera się na pełnoziarnistym pieczywie i dodatkach.
Wybierz dietę w bediet.pl