Gotowe danie Vege Chakalaka – wegańska kuchnia afrykańska.

Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszną, rozgrzewającą potrawę – Vege Chakalaka. Już sama nazwa brzmi zachęcająco :-).

 

Składniki:

🍲 80g cebuli

🍲 2 ząbki czosnku

🍲 1 puszka czerwonej fasoli

🍲 80g zielonego groszku

🍲 300g marchwi

🍲 400g pomidorów w puszce

🍲 1 czerwona i zielona papryka

🍲 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

🍲 40g korzenia imbiru

🍲 60g sera mozzarella

🍲 1 łyżka oliwy z oliwek

🍲 ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, papryka chili, curry, tymianek.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni lub w garnku zeszklić cebulę, dodać czosnek i starty imbir, doprawić i chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, pokrojoną paprykę i dusić razem przez kilka minut. Wlać pomidory z puszki, gotować kilka minut. na 5 minut przed końcem dodać fasolkę i groszek. Posypać startym serem mozzarella i posiekaną natką pietruszki.