W artykule:
Wiosna to czas, kiedy chętniej sięgamy po warzywa i owoce, a nasze organizmy szukają sposobów na oczyszczenie po zimowej przerwie.
Najlepszym sposobem na detoks jest dieta oparta o nieprzetworzone produkty, owoce i warzywa, odpowiednio zbilansowana pod względem składników odżywczych. Drugim czynnikiem jest picie odpowiedniej ilości płynów, zwłaszcza wody.
Świetnym sposobem na połączenie tych dwóch elementów są zielone koktajle.
Dostarczają one organizmowi dużej ilości witamin, składników mineralnych, enzymów roślinnych i chlorofilu, mających bardzo pozytywny wpływ na oczyszczanie i wzmacnianie organizmu, a także dodających energii i wspierających nasz system odpornościowy.
Z czego robimy zielone koktajle? Owoce, warzywa lub dowolne dodatki miksujemy z zielonolistnymi warzywami i pijemy! Szybko i pysznie.
Poniżej przedstawiam przepisy na moje trzy ulubione zielonolistne koktajle, idealne na wiosnę!
Koktajl ze szpinakiem
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 1 grejpfrut
– 1 jabłko
– pół łyżeczki startego świeżego imbiru
– szklanka wody
(ew. odrobina miodu)
Wyciskamy sok z grejpfruta (można go też dodać w całości po obraniu), pozostałe składniki myjemy, kroimy i miksujemy.
Koktajl ananasowo-jarmużowy
– 2 garści jarmużu
– 2 plastry świeżego ananasa
– 1 łodyga selera naciowego
– sok z połowy cytryny
– szklanka wody
Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, kroimy w plastry. Jarmuż i seler myjemy, kroimy na drobne kawałki, wszystko razem miksujemy.
Koktajl z zieloną pietruszką
– 2 garści natki pietruszki
– kiwi
– banan
– sok z połowy cytryny
– szklanka wody
Kiwi i banana obieramy, wszystkie składniki kroimy i miksujemy.
Te trzy przepisy to tylko propozycja. Eksperymentujcie i szukajcie swoich ulubionych smaków, możliwych połączeń jest naprawdę mnóstwo!