W artykule:

Sezon na dynię trwa, warto więc skorzystać z okazji i przygotować pyszną, aromatyczną zupę z dyni. Nigdy nie smakuje tak dobrze jak teraz :-).
Składniki:
– 500g obranej dyni
– 200g ziemniaków
– 60g cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– 60ml mleczka kokosowego
– 250ml bulionu
– 1 łyżka masła
– ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, kurkuma, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek, dynię i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy koło 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i gotujemy kilkanaście minut. Pomidora obieramy, kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy.