Sezon na dynię trwa, warto więc skorzystać z okazji i przygotować pyszną, aromatyczną zupę z dyni. Nigdy nie smakuje tak dobrze jak teraz :-).

Składniki:

– 500g obranej dyni

– 200g ziemniaków

– 60g cebuli

– 2 ząbki czosnku

– 1 pomidor

– 60ml mleczka kokosowego

– 250ml bulionu

– 1 łyżka masła

– ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, kurkuma, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek, dynię i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy koło 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i gotujemy kilkanaście minut. Pomidora obieramy, kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy.