W artykule:
Zdrowa dieta to nie tylko wysokiej jakości produkty i starannie skomponowane z nich posiłki. To również sposób przyrządzania dań oraz dobór akcesoriów, z pomocą których będą one smaczne, pełnowartościowe i aromatyczne. Jednym z narzędzi odgrywających istotną rolę w zdrowej diecie, jest patelnia.
Odpowiednio dobrana nie tylko posłuży przez długi czas, ale również da pewność, że przygotowywane w niej jedzenie jest pełnowartościowe i pozbawione szkodliwych dla organizmu substancji. Jak jednak, spośród tak wielu dostępnych na rynku modeli, wybrać tą odpowiednią? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule. Zapraszamy.
Jaki wpływ mają patelnie na zdrowie potraw?
Wybór wysokiej jakości, bezpiecznej w użytkowaniu patelni to jeden z kluczowych aspektów zdrowego gotowania. Modele wykonane ze słabych materiałów szybko tracą swoje walory użytkowe, a co gorsza, wchodzą w reakcję z pokarmami, wydzielając szkodliwe dla zdrowia substancje i zmieniając smak potraw. Z tego względu, aby zyskać pewność, że wybrana patelnia będzie należycie spełniać swoją funkcję, należy wziąć pod uwagę materiały, z jakich została wykonana.
Jednym z najlepszych rozwiązań, które cieszą się dużą popularnością i wszechstronnym zastosowaniem, są patelnie stalowe, które znajdziesz m.in. tu: https://gerlach.pl/patelnie-ze-stali-nierdzewnej. Dostępne w wielu modelach, świetnie sprawdzają się w każdej kuchni, sprzyjając jednocześnie zdrowemu gotowaniu.
Patelnie stalowe – co je wyróżnia?
Patelnie ze stali nierdzewnej to naczynia, które cieszą się popularnością zarówno wśród amatorów kulinariów, jak i profesjonalnych szefów kuchni. Swoja dobrą sławę zawdzięczają licznym zaletom. Są bowiem trwałe, nie wchodzą w reakcję z produktami spożywczymi, cechuje je uniwersalne zastosowanie i ponadczasowy design. Dostępne w wielu modelach, doskonale pasują zarówno do nowoczesnych, jak i klasycznych wnętrz.
Patelnie grillowe, jako sposób na przygotowanie pełnowartościowych potraw
Przeglądając ofertę sklepów z akcesoriami kuchennymi, można trafić zarówno na klasyczne modele patelni, jak i rozwiązania dedykowane konkretnym zastosowaniom. Wiele naczyń jest wzbogaconych o dodatkowe powłoki o unikatowych właściwościach. Przykładem tego typu rozwiązań są m.in. patelnie grillowe z powłoką ceramiczną lub imitującą granit. Decydując się na ich wybór można rozpocząć swoją przygodę ze zdrowszym smażeniem na niewielkiej ilości tłuszczu.
Co więcej, zapobiegają przywieraniu potraw, a tym samym zmniejszają ryzyko ich przypalenia. To modele odpowiednie do przyrządzenia potraw mięsnych oraz warzywnych. Posiłki przygotowane z ich pomocą są nie tylko smaczne i zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu, ale również w pełni wartościowe i aromatyczne.
Patelnie do naleśników i innych potraw
Mimo że naleśniki kojarzone są przede wszystkim ze słodkim deserem, można przyrządzić je również w wersji wytrawnej. Skomponowane z odpowiednich produktów, dostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Żeby jednak były w pełni wartościowe, powinny być przyrządzane z wysokiej jakości komponentów, z użyciem bezpiecznych naczyń.
Pomocne w przygotowaniu tych uwielbianych przez wielu potraw, są patelnie do naleśników. Wysokiej jakości modele z nieprzywierającą powłoką pozwalają na perfekcyjne wysmażenie placków, które kolejno można napełnić swoim ulubionym farszem.
Z ich użyciem można przyrządzić również pancakes czy racuchy. Stalowe patelnie z powłoką ceramiczną lub imitującą granit to świetny wybór, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Najlepsze patelnie
Trwałe, solidne, wszechstronne i ponadczasowe – takie są patelnie Gerlach. Ta renomowana marka od dekad dostarcza swoim klientom najwyższej jakości naczynia, idealne zarówno do przyrządzania, przechowywania, jak i serwowania posiłków.
Decydując się na wybór patelni tej marki zyskujesz pewność, że Twoje potrawy będą pełnowartościowe, aromatyczne i zdrowe. Sprawdź koniecznie ofertę e-sklepu dostępną na gerlach.pl, a przekonasz się, jak wiele wyjątkowych elementów wyposażenia kuchni możesz tam znaleźć.
Artykuł powstał we współpracy z Gerlach.