W artykule:
W polskich kuchniach pojawiają się różne masła, które mogą być wykorzystywane np. w formie smarowidła na kanapki czy też jako produkt służący do smażenia i duszenia potraw. Warto porównać między sobą masło tradycyjne oraz popularne ostatnimi czasy masło ghee. Czym te produkty różnią się od siebie i jakie są najmocniejsze strony masła ghee?
Masło ghee – co to właściwie jest?
Ten gatunek masła (zwany także „ghi”) posiada bardzo szerokie grono zwolenników, a pochodzi prosto z Azji oraz Afryki. Charakteryzuje się bardzo dużą wydajnością, ciekawym smakiem, delikatnością i uzyskiwaniem przy pomocy mleka krowiego lub bawolego. Bardzo wartościową informacją jest to, że ten typ masła zawiera w sobie blisko 99,8% tłuszczu. Inaczej nazywa się je masłem klarowanym i powstaje na skutek delikatnego podgrzania klasycznego masła i roztopienia go na niewielkim ogniu. W ten sposób usuwa się z niego m.in. białko i wodę.
Ten gatunek masła jest wysoce cenione ze względu na swoje właściwości kulinarne i zdrowotne. Posiada wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło, co oznacza, że jest bardziej stabilne podczas gotowania na wysokich temperaturach.
W tradycyjnej indyjskiej medycynie Ajurwedy ghee jest często wykorzystywane ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Wskazuje się, że może przyczyniać się do poprawy zdrowia serca, poprawiać trawienie, a nawet działać przeciwzapalnie, jednak te twierdzenia nie są do końca potwierdzone przez współczesne badania naukowe.
Warto pamiętać, że mimo tych korzyści, masło ghee jest nadal produktem wysoko kalorycznym i bogatym w tłuszcze nasycone, dlatego powinno być spożywane z umiarem.
Czym masło ghee różni się od tradycyjnego masła? Przydatne informacje
Masło ghee różni się od tradycyjnego masła w wielu różnych aspektach. Przede wszystkim posiada w sobie witaminę D, witaminę B4, cenne kwasy tłuszczowe, witaminę A, witaminę K oraz witaminę E. Jest odpowiedzialne za przyspieszenie procesu przemiany materii, co może doprowadzić do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto masło ghee jest w stanie uregulować pracę jelit i wszelkie procesy trawienne zachodzące w organizmie człowieka.
Posiada również dosyć długi termin przydatności do spożycia (dochodzący nawet do 15 miesięcy) oraz świetnie wydobywa smak tradycyjnych i nietuzinkowych potraw. Nadaje się nie tylko do smażenia, ale też pieczenia i duszenia, dlatego zastosowanie masła ghee w domowej kuchni i restauracjach rozszerza się z każdym kolejnym dniem. Doskonałym przykładem jest masło klarowane ghee z olejem kokosowym, które uatrakcyjni smak przygotowywanych dań i posłuży w kuchni przez wiele miesięcy. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.
Dlaczego warto zdecydować się na zakupienie masła ghee? Największe zalety
Zdecydowanie się na zakupienie omawianego rodzaju masła może oznaczać prawdziwy strzał w dziesiątkę. Warto wziąć pod lupę m.in. masło klarowane ghee 300ml będące:
- idealnym produktem do smażenia,
- bezwodnym tłuszczem mlecznym,
- smakowitym dodatkiem do różnych dań, w którym pozostaje jedynie tłuszcz zwierzęcy.
Ciekawostką jest fakt, że ten gatunek masło nadaje się nawet do długotrwałego smażenia, podczas gdy tradycyjne masło pod tym kątem może okazać się dość zawodne. Ghee pomaga w eliminowaniu stanów zapalnych, a jednocześnie mogą się w nim rozsmakować osoby w każdym przedziale wiekowym. Kupuje się je w dobrej cenie i otrzymuje się gwarancję usuwania nadmiaru toksyn z organizmu. To właśnie wyróżnia masło ghee na tle tradycyjnego masła.
Na maśle klarowanym ghee można smażyć m.in. pyszne ryby, warzywa czy też nawet pączki. Jak widać użytkownicy nie będą mieć praktycznie żadnych ograniczeń. Masło należące do tej kategorii stanowi też fantastyczny dodatek do wielu zup i sosów. Warto poeksperymentować z nim we własnej kuchni, a szybko okaże się, że trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie kulinarne bez masła ghee. To gwarancja wzmocnienia smaku i aromatu ulubionych potraw całej rodziny i znajomych.