W artykule:
Wraz z nadejściem cieplejszych dni, rozpoczyna się sezon grillowy. Choć potrawy z grilla są często uznawane za niezdrowe, wystarczy wybrać odpowiednią technikę grillowania, żeby móc cieszyć się smacznymi potrawami, nie martwiąc się o nasze zdrowie.
Zdrowy grill i jego sekrety
Odpowiednie marynaty
Sekretem dobrze przyrządzonego mięsa jest w dużej mierze odpowiednia marynata. Warto przetrzymać w niej mięso lub ryby chociaż kilka godzin, a w przypadku wołowiny nawet jeden dzień. Odpowiednia marynata to jednak nie tylko dodatek smakowy. Używając konkretnych przypraw (np. czosnku, tymianku, rozmarynu, szałwii) możemy ograniczyć tworzenie się rakotwórczych związków, a stosując przyprawy ułatwiające trawienie, np. bazylię, oregano, koper, kolendrę, pieprz, paprykę, pietruszkę, zadbamy o odpowiednią pracę układu pokarmowego.
Wybierz odpowiednie produkty
Szykując się na grilla warto przygotować trochę inne produkty, niż popularne kiełbasy i karkówki. Świetnie sprawdzi się mięso drobiowe (np. pierś z kurczaka lub indyka), ryby (łosoś, dorsz, pstrąg) oraz warzywa i owoce.
Unikajmy produktów wędzonych i peklowanych, które podczas grillowania uwalniają substancje rakotwórcze.
Na czym zdrowo grillować?
Odpowiedni węgiel i rozpałka stanowią istotne elementy, na jakich powinien opierać się zdrowy grill. Wybierajmy węgiel lub brykiet sporządzony z drzew liściastych (drzewa iglaste zawierają żywice, które podczas spalania mogą powodować wydzielanie niekorzystnych substancji) lub przerzućmy się na zdrowszy grill elektryczny bądź gazowy.
Jako rozpałki warto użyć brykietów sprasowanych wiórków drzewa, a jeśli już dodajemy rozpałki w płynie, to trzeba pamiętać, żeby zaczekać z położeniem produktów, aż preparat całkiem się nie wypali. Nie wolno używać łatwopalnych płynów typu benzyna, nafta czy denaturat.
Kiedy węgle będą się delikatnie żarzyć i pokryją się białym nalotem, grill jest gotowy do używania.
Odpowiednia technika grillowania
Właściwa technika grillowania w największym stopniu odpowiada za wpływ produktów na nasze zdrowie.
Podstawą są tacki i folie aluminiowe. Zabezpieczają one przed niebezpiecznym ściekaniem tłuszczu do żaru, co powoduje wydzielanie rakotwórczych związków. Folia aluminiowa świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku ryb, które podczas pieczenia łatwo się rozpadają. Folii nie trzeba szczelnie zamykać.
Starajmy się ograniczać zarówno czas, jak i temperaturę grillowania. Im niższa temperatura i krótszy czas, tym mniejsza jest ilość wydzielających się toksycznych związków.
Przyrządzenie kurczaka na grillu powinno nam zająć ok. 25-30 minut, na rybę wystarczy 10-15 minut, z kolei na wołowinę 20-30 minut. Stopień upieczenia mięsa sprawdzimy nakłuwając je delikatnie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Jeśli wypływający płyn nie będzie różowy, a jasny i lekko przezroczysty, oznacza to że mięso jest upieczone. W trakcie pieczenia nie nakłuwajmy mięsa i nie używajmy widelca do przekładania go na drugą stronę, zamiast tego użyjmy szczypiec lub płaskiej łyżki.
Mięso i ryby przed przyrządzeniem trzymajmy w turystycznej lodówce, a po upieczeniu nie kładźmy ich blisko surowych produktów.
Dobrze zaplanowane menu na grilla
Aby kolacja z grilla nie obciążyła za bardzo naszego żołądka, warto zadbać o odpowiednie menu. Do potraw z grilla dodajmy dużą ilość lekkich sałatek i świeżych warzyw. Nie tylko ułatwią trawienie, ale zawarte w nich składniki odżywcze ograniczą działanie toksycznych substancji.
Świetnym uzupełnieniem mięsnych potraw są grillowane warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się tu pieczarki, cukinie, bakłażany, papryka czy cebula. Warto też postawić na owoce, które można wcześniej owinąć w folię.
Jako dodatek do potraw możemy użyć musztardy, która poprawia trawienie lub przyrządzić domowe sosy.
Pamiętajmy o piciu odpowiedniej ilości wody niegazowanej, usprawni ona trawienie oraz przyspieszy oczyszczanie organizmu.
Spróbuj innych przysmaków
Planując menu na zdrowy grill nie warto zamykać się tylko w obrębie standardowych smaków, ale warto popróbować czegoś innego.
W wersji grillowanej świetnie sprawdzi się tofu, tempeh, ziemniaki, szparagi, grzyby czy placki z ziaren roślin strączkowych.
Im większe urozmaicenie, tym lepszy smak oraz wartość odżywcza grillowanych potraw.