Sezon na truskawki nie jest zbyt długi, warto więc dobrze go wykorzystać. Truskawki świetnie smakują solo, jednak stanowią również atrakcyjny element wielu potraw. Poza potrawami najbardziej oczywistymi, takimi jak desery, ciasta czy koktajle, mogą uatrakcyjnić także smak innych dań, również tych w wersji wytrawnej.

Dlaczego warto włączyć truskawki do naszego menu?

– Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia, wzmacniają system odpornościowy, a także przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.

– Stanowią wartościowe źródło witaminy C, zawierają również witaminę A, witaminy z grupy B, mangan, potas, wapń i żelazo.

– Oddziałują korzystnie na pracę układu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii oraz pobudzają pracę jelit.

– Wspierają funkcjonowanie układu krążenia, pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

– Zawarta w truskawkach bromelaina pomaga w skutecznej redukcji nadwagi.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na wykorzystanie truskawek w codziennej kuchni, nie tylko w postaci deserów, ale również dodatku do innych potraw.

Sałatka z roszponką, truskawkami i serem mozzarella

Truskawki mogą być smacznym i zdrowym urozmaiceniem sałatek, zwłaszcza tych przyrządzanych z zielonolistnych warzyw. Dodatek wartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów sprawia, że mogą one stanowić samodzielny, dobrze zbilansowany posiłek.

Składniki:

50g roszponki, 10 truskawek, 100g sera mozzarella, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy, truskawki myjemy, suszymy, oczyszczamy z szypułek i przekrawamy na pół.
Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym, posiekanymi orzechami włoskimi, solą i pieprzem.
Ser mozzarella kroimy na małe kawałki.
Na talerzu układamy roszponkę, na niej truskawki i ser mozzarella, całość polewamy przygotowanym sosem.

Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy z kiwi i surowym kakao

Połączenie truskawek z kiwi to konkretny zastrzyk witaminy C, wpływającej korzystnie na układ immunologiczny, stan naszej skóry, a także wzmacniającej naczynia krwionośne. Surowe kakao dostarcza nam dużej ilości antyoksydantów, magnezu, potasu, chromu i cynku.

Składniki:

300g truskawek, 1 kiwi, 1 banan, 250ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka płatków owsianych, 10g płatków migdałowych, 1 łyżka surowych kruszonych ziaren kakaowca.

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, suszymy, oczyszczamy z szypułek. Kiwi myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części, banana obieramy. Do blendera wrzucamy owoce, dodajemy płatki, kruszone kakao i miksujemy na gładki koktajl.

Filet z indyka z truskawkowym akcentem

Składniki:

100g filetu z indyka, 100g truskawek, 2 garści mieszanki sałat, 1 ogórek, 60g czerwonej cebuli, 20g szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filet z indyka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą sporządzoną z ½ łyżki oliwy, ½ łyżki octu balsamicznego, ½ łyżeczki miodu oraz przypraw. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut.

Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Na talerzu układamy mieszankę sałat, układamy warzywa, kawałki truskawek oraz pokrojonego w plastry indyka. Polewamy sosem przygotowanym z pozostałych ilości oliwy, octu balsamicznego i miodu.

Chłodnik z truskawkami

Kiedy na dworze panuje upał, świetnie sprawdzają się chłodniki. Doskonale orzeźwiają, gaszą pragnienie, a odpowiednio skomponowane mogą dostarczyć wiele cennych składników odżywczych. Chłodniki nie muszą opierać się jedynie na warzywach, możemy również przygotować chłodnik z sezonowych pysznych owoców.

Składniki:

150g truskawek, 1 łyżka ksylitolu w wersji puder, pół pomarańczy, ½ laski wanilii, świeża mięta.

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, kroimy w mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do miski, dodajemy ksylitol, sok z połowy pomarańczy i miąższ wanilii. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu masę blendujemy i ozdabiamy świeżą miętą.

Truskawki w polewie z czekolady

Truskawki z czekoladą

Truskawki wspaniale komponują się z czekoladą. Walory są nie tylko smakowe, ale również zdrowotne, ponieważ dobrej jakości czekolada, podobnie jak truskawki, zawiera dużą ilość antyoksydantów opóźniających starzenie, przeciwdziałających chorobom nowotworowym oraz wspierającym odporność.

Przepis jest banalnie prosty:

Owoce (truskawki, borówki, jeżyny lub inne sezonowe owoce) dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, owoce maczamy i odkładamy do zastygnięcia czekolady.
Lub zjadamy na bieżąco.

Smacznego!