W artykule:
Przekąski dodadzą sił i energii
W pracy spędzamy większą część dnia wykonując czynności, które wymagają od nas mnóstwa energii, pozytywnego nastawienia, sił oraz motywacji. Najczęściej nie mamy ani czasu, ani możliwości, żeby zjeść pełnowartościowy obiad. Co więcej, przytłoczeni obowiązkami służbowymi zapominamy o tym, że całkiem wskazane oraz rozsądne byłoby spożyć posiłek. Pomyślmy zatem o tym dzień wcześniej i poświęćmy odrobinę czasu, aby przygotować sobie smaczne oraz wartościowe odżywczo zdrowe przekąski do pracy, które dodadzą nam energii i sił do zmagania się z naszymi codziennymi zajęciami.
Zdrowe przekąski do pracy, czyli co?
Jakie powinny być nasze tzw. zdrowe przekąski do pracy? Najlepiej, żeby były lekkie oraz pełne wartości odżywczych, czyli takie, których spożycie da nam niezbędny zastrzyk energii do działania. Mając na myśli coś do przekąszenia, zakładamy, że raczej powinny być to produkty suche i dające się zjeść bez ryzyka poplamienia się czy ubrudzenia wszystkiego wokół.
Zdrowe przekąski do pracy – przykłady
Poniżej przedstawiamy kilka zdrowych, a jednocześnie faktycznie dodających energii przekąsek. Lista oczywiście nie wyczerpuje możliwości przygotowania sobie czegoś do przekąszenia, ale mamy nadzieję, że będzie inspiracją do tworzenia własnych smacznych i pożywnych, a przede wszystkim zdrowych posiłków do spożycia w ciągu dnia.
The form you have selected does not exist.
Owsiane muffiny
Dobrym pomysłem na zdrową przekąskę spożywaną w pracy będą własnoręcznie przygotowane owsiane muffiny (można ich upiec dużo, tak by starczyły na parę pracowitych dni).
By takie ciastka przygotować potrzebujemy:
- szklankę mąki pszennej,
- szklankę mąki pełnoziarnistej,
- płaską łyżkę proszku do pieczenia,
- szczyptę soli,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- garść płatków owsianych,
- jedno jajko,
- szklankę mleka,
- połowę szklanki oleju słonecznikowego,
- można dodać również suszone śliwki i orzechy.
Suche składniki mieszamy osobno i mokre osobno, następnie mieszamy wszystko razem. W ten sposób przygotowaną masą wypełniamy foremki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdrowa kanapka
Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa to pomysł mało oryginalny, ale genialny w swej prostocie. Tym bardziej, że kanapkowych wariacji możemy stworzyć naprawdę dużo. Przykładowo pokrójmy pomidora, ogórka, dodajmy sałatę i chudą szynkę, rzodkiewkę, cebulę i tak naprawdę wszystko, na co przyjdzie nam ochota. Jeśli znudzi nam się pieczywo warto zaopatrzyć się w razowe tortille i wypełnić je przygotowaną wcześniej mieszanką warzyw, szynką, ewentualnie posmarować przecierem.
Warto również pokroić warzywa, na przykład marchewkę, ogórka czy paprykę, tak aby zrobić z nich warzywne paluszki. W celu urozmaicenia takiej przekąski do pracy, możemy wykonać jakiś sos, przykładowo przygotowany na jogurcie i maczać w nim nasze zdrowe chrupki.
Jogurt z muesli
Jogurt z muesli to przekąska zdrowa i smaczna. Nie wymaga też od nas specjalnego przygotowania w domu – wystarczy, że zaopatrzymy się w jogurt (koniecznie taki z dobroczynnymi szczepami bakterii) oraz muesli.
Warzywa i owoce
Warto zawsze mieć przy sobie jabłko, banana, marchewkę czy sezonowe owoce i warzywa – możemy sięgnąć po nie zawsze wtedy, gdy dopadnie nas drobny głód w pracy.
Bakalie
Bakalie to nic innego, jak suszone owoce, zwykle południowe. Jeśli mamy skłonność do słodkich produktów, to warto, zamiast popularnego pączka czy drożdżówki, zaopatrzyć się właśnie w bakalie. Mogą to być suszone rodzynki, figi, daktyle, śliwki, morele, orzechy, migdały itd. Zwykle tego rodzaju owoce naturalnie mają w sobie tyle cukru, że zaspokoją głód każdego słodkoholika. Oczywiście warto pamiętać, żeby nie przesadzić z bakaliami, które oczywiście zawierają sporo kalorii. Jednak mimo, że są kaloryczne, to na pewno znacznie mniej, niż bomba kaloryczną, jaką jest polany lukrem pączek.
Taka porcja węglowodanów między obowiązkami służbowymi doda nam dawkę pozytywnej energii i zapełni żołądek hamując uczucie głodu. Rozsądnie będzie w ciągu wielu godzin pracy zjeść coś przynajmniej co 3 godziny, aby napędzić metabolizm, a przy okazji zyskać trochę siły.