Jak wzmocnić odporność organizmu?

Home » Dietetyk radzi » Jak wzmocnić odporność organizmu?
Czosnek i oregano - na zdrowie

Sezon jesienny oraz zimowy sprzyjają obniżonej odporności organizmu. Bardzo łatwo można złapać infekcję bakteryjną lub wirusową. Zatem jak wzmocnić odporność organizmu w tym czasie? Osoby, które skarżą się na częste przeziębienia, powinny – oprócz leczenia dokuczliwych objawów choroby – zainteresować się środkami wzmacniającymi w naturalny sposób odporność organizmu. Dzięki temu będą chronione przed nawrotami nieprzyjemnych objawów.

Istnieje wiele naturalnych produktów, które stanowią skuteczną odpowiedź na pytanie – jak wzmocnić odporność. Dzięki naturalnym metodom organizm wzmocnimy w sposób łagodny, ale niezawodny i będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Jak wzmocnić odporność? Naturalnie!

Czosnek

Czosnek - naturalne lekarstwoCzosnek pospolity jest najpopularniejszym „naturalnym antybiotykiem” dzięki wszechstronności oddziaływania. Czosnek zawiera allicynę – substancję przeciwbakteryjną. Istnieje szereg możliwości wykorzystania czosnku, które mają na celu zwalczanie różnych chorób.

Jeśli chcemy wzmocnić odporność organizmu, czosnek najlepiej jest spożywać w formie surowej. Wystarczą dwa ząbki czosnku dziennie. Można skorzystać również z przepisów medycyny ludowej i pić gorące mleko z czosnkiem i miodem.

Nalewka z czosnku

Popularnym rozwiązaniem jest też nalewka z czosnku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu: 350 gram świeżego czosnku należy utrzeć w moździerzu i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Przelać do odpowiedniego naczynia, dobrze zamknąć, postawić w ciemnym i chłodnym miejscu – najlepiej w piwnicy na ok. 10 dni. Przefiltrować, przenieść np. do słoika, ponownie pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. 5 dni. Nalewkę należy spożywać 3 razy dziennie – na początku stosujemy 1 kroplę nalewki do śniadania, 2 do obiadu, 3 do kolacji, następnego dnia 4 do śniadania, 5 do obiadu, 6 do kolacji itd., aby docelowo spożywać 25 kropli nalewki. Kurację można przeprowadzać raz w roku.

Oregano

Oregano - przyprawa, która leczyOregano jest powszechnie stosowane jako przyprawa, która nadaje daniom charakterystyczny smak. Warto zwrócić uwagę, że oregano jest nie tylko dodatkiem do potraw, ale również ziołem, które wykazuje silne właściwości lecznicze. Jest źródłem karwakrolu i tymolu.

Olejek z oregano pomaga oczyścić organizm z wielu grzybów, bakterii i wirusów. Pomaga odbudowywać naturalną florę bakteryjną jelit, a w związku z tym wzmacnia odporność organizmu.

Olejek z oregano – sposób przyrządzenia

Olejek z oregano można zrobić samodzielnie, potrzebne do tego będą:

– świeże liście i łodyżki oregano,
– olej bazowy (np. słonecznikowy).

Oregano należy umieścić w czystym słoiku i zalać olejem bazowym. Słoik umieścić w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Zostawić w gorącej kąpieli na ok. pół godziny. Wyciągnąć i pozostawić w słonecznym miejscu na ok. 2 tygodnie. Potem należy przefiltrować olej i przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa - roślina leczniczaJeżówka purpurowa była znaną i cenioną rośliną leczniczą stosowaną przez plemiona indiańskie. Dzisiaj ponownie odkrywa się jej właściwości. Jako surowiec farmaceutyczny stosowany jest jej korzeń i ziele.

Ekstrakt z jeżówki wykazuje działanie przeciwbakteryjne, immunostymulujące, przeciwgrzybicze oraz przeciwbólowe. Flawonoidy i glikozydy obecne w jeżówce działają przeciwzapalnie – hamują wydzielanie histaminy i prostaglandyn. Jeżówka purpurowa jest też cennym źródłem antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki i chronią białka oraz kwasy nukleinowe przed uszkodzeniem.

W medycynie ludowej z jeżówki przygotowuje się napary, nalewki, maceraty, soki i maści.

Jeżówka purpurowa – nalewka

Do przygotowania nalewki potrzebujemy 100 g zmielonego korzenia lub ziela jeżówki i 500 ml wódki. Jeżówkę należy zalać alkoholem, naczynie dobrze zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu. Przechowywać przez dwa tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając, a następnie przefiltrować.

Jeżówkę możemy również przyjmować w formie tabletek lub syropu.

Jeśli już dopadnie nas choroba, jeżówka będzie dobrym wspomagaczem. Pomoże obniżyć gorączkę i przyniesie ulgę w bólu. Składniki w niej zawarte stymulują bowiem makrofagi do fagocytozy (czyli „pozbycia się chorobotwórczych mikrobów”).

Nawiązując do tytułowego pytania: Jak wzmocnić odporność?, warto zdawać sobie sprawę, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Okres jesienno-zimowy niestety nie sprzyja dobremu samopoczuciu, jednak stosując odpowiednią profilaktykę będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, nie narażając się na nieprzyjemne objawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adres

Gabinet Dietetyczny Magia Zdrowia
ul. Stefana Jaracza 54
50-305 Wrocław
Tel. 691 679 374

Kalendarz

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Kwi    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Najnowsze wpisy