fbpx

Dietetyka Okiem Praktyka – Q&A

Home » Dietetyk radzi » Dietetyka Okiem Praktyka – Q&A

Kolejny post cykliczny, w którym odpowiadam na pytania otrzymane na mojej grupie Dietetyka Okiem Praktyka na FB, w ramach Piątkowego Dnia Pytań.

Jeśli macie jakieś pytania, wątpliwości, to zapraszam na grupę, w najbliższy piątek odbędzie się kolejna edycja pytań.

Pytanie 1

Nie mogę przekonać się do picia zwykłej wody mineralnej. Jak inaczej zwiększyć ilość płynów w diecie?

Jeśli nie lubimy wody, nie musimy koniecznie się do niej zmuszać, choć zdecydowanie jest to najzdrowszy z płynów. Można spróbować dodać do dzbanka z wodą świeże owoce, miętę, bazylię, imbir, sok z cytryny, wtedy nabiera ona całkiem innego smaku.

Ale ilość płynów to nie tylko woda. Możemy wprowadzić do naszej diety więcej zup, koktajli, owocowych i ziołowych herbatek, one też świetnie nawodnią nasz organizm.

Pytanie 2

Czy przy chorobie Hashimoto mogę jeść brokuły, kalafior, kapustę? Słyszałam, że są niewskazane.

Warzywa z tej grupy są czasami faktycznie odradzane przy chorobach tarczycy. Powodem tego jest zawartość w nich goitrogenów, substancji, które wpływają na poziom TSH i utrudniają konwersję T4 do T3.

Nie ma jednak powodu, żeby całkowicie z nich rezygnować. Są to produkty, które zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, więc ich wykluczenie z diety nie byłoby korzystne.

Aby zmniejszyć ilość goitrogenów, wystarczy poddać warzywa obróbce termicznej, gotowanie bez przykrycia powoduje ich dużą redukcję. Bardziej dyskusyjna jest sprawa soi, dlatego w przypadku choroby Hashimoto lepiej unikać jej w diecie.

Pytanie 3

Jak powinna wyglądać dieta przy nadmiarze potasu?

Przy nadmiarze potasu należy ograniczyć w diecie produkty bogate w ten pierwiastek: pomidory, ziemniaki, banany, orzechy, pietruszkę, szczypiorek, warzywa strączkowe, kaszę gryczaną i jaglaną. Warzywa najlepiej spożywać w formie gotowanej, także metodą tzw. podwójnego gotowania (zalewamy gorącą wodą, odstawiamy, odlewamy wodę i gotujemy jeszcze raz w świeżej). Warto także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów.

Pytanie 4

Czy po przejściu na dietę wegetariańską często występuje anemia?

Przy przejściu na wegetarianizm nie musi koniecznie pojawić się anemia, trzeba jednak zwrócić dużą uwagę na odpowiednio zbilansowany jadłospis, zwłaszcza na prawidłową ilość białka, żelaza, witaminy B12. Badania powinno się wykonywać przynajmniej raz w roku (niektórzy na początku przygody z dietą wegetariańską robią je raz na pół roku), warto zrobić: morfologię, żelazo, ferrytynę, wit. B12, badanie moczu. Można także wykonać badanie określające poziom witaminy D, foliany, wapń, magnez i od czasu do czasu profil lipidowy i TSH.

Jeśli macie jakieś pytania, wątpliwości, to zapraszam na grupę, w najbliższy piątek odbędzie się kolejna edycja pytań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adres

Gabinet Dietetyczny Magia Zdrowia
ul. Stefana Jaracza 54
50-305 Wrocław
Tel. 691 679 374