Dieta dla rekonwalescenta

Home » Zdrowa dieta » Dieta dla rekonwalescenta
Dieta dla rekonwalescenta, czyli co jeść, żeby wzmocniś się po chorobie

Początek roku to czas trudny dla naszego organizmu. Z powodu niewielkiej ilości świeżych warzyw i owoców jesteśmy osłabieni, a wieczny niedobór słońca tylko to osłabienie pogłębia. Gorzej ma się nasza psychika, a zarazem i zdrowie, tym bardziej, że zewsząd atakują nas wirusy i bakterie.

W tym okresie bardzo częste są zachorowania na przeziębienia i grypę. Podczas gdy sprawa odpowiedniego odżywiania, jako profilaktyki i podczas choroby jest dość często poruszana, tak dieta po chorobie dla rekonwalescenta jest niestety często zaniedbywana. A niesłusznie.

Organizm po chorobie jest bardzo osłabiony i potrzebuje odpowiedniej diety, aby szybko wrócić do zdrowia i pełni sił. Jakie są główne elementy diety rekonwalescenta?

Dieta dla rekonwalescenta to racjonalna dieta lekkostrawna

Po chorobie nie należy przeciążać układu pokarmowego, trzeba zadbać o regularne i niewielkie posiłki kilka razy dziennie, w zależności od swojego zapotrzebowania kalorycznego. Bardzo dobrze sprawdza się 5 niewielkich posiłków dziennie, w odstępach czasowych co 2-3 godziny.

Techniki kulinarne, na jakie powinniśmy postawić w tym czasie, to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii. Bardzo wartościowe są zupy, zawierają dużo warzyw, a jednocześnie stanowią dania bardzo lekkostrawne (pod warunkiem oczywiście, że nie będziemy zagęszczać ich zasmażką).

Witaminy i składniki mineralne

Nasza dieta dla rekonwalescenta powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne, które szybko wzmocnią nasz organizm. Warto zadbać o dużą ilość warzyw i owoców, chudego nabiału, produktów zbożowych, chudego mięsa, ryb.

Odpowiednie nawodnienie rekonwalescenta

W czasie choroby straciliśmy na pewno dużo wody, dlatego trzeba uzupełnić zapasy. Powinniśmy pić co najmniej 1,5l płynów dziennie. Może to być woda, ale nie tylko. Możemy pić herbatki ziołowe i owocowe, słabą herbatę, niesłodzone kompoty i soki oraz jeść zupy.

Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie rekonwalescenta

Wśród produktów zalecanych w diecie lekkostrawnej dla rekonwalescenta znajdziemy m.in. pszenne pieczywo (najlepiej lekko czerstwe), jasne makarony, drobne kasze, sucharki, chudy nabiał i mięso, warzywa najlepiej w formie gotowanej, przetartej, bez skórki.

W początkowym okresie po chorobie warto unikać produktów tłustych, wędzonych, wyrobów z pełnego ziarna, warzyw strączkowych, żywności przetworzonej, słodyczy, fast-foodów, używek.

Podkręcanie potraw dla rekonwalescenta

Po chorobie apetyt często nam nie dopisuje. Tym większą uwagę przykładać powinniśmy do przyrządzania i podawania potraw. Dania powinny mieć atrakcyjny wygląd, tak aby cieszyły już same oczy, oraz być odpowiednio przyprawione, w celu wzmagania apetytu. Poza ulubionymi przyprawami, warto włączyć do diety dla rekonwalescenta natkę pietruszki, koperek, majeranek czy estragon, które dodatkowo będą wspomagać procesy trawienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Adres

Gabinet Dietetyczny Magia Zdrowia
ul. Stefana Jaracza 54
50-305 Wrocław
Tel. 691 679 374

Kalendarz

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Najnowsze wpisy